Цело брдо кренуло на Мали Зворник (ВИДЕО)

mali zvornik kliziste1

БЕОГРАД – Саобраћајни институт ЦИП је на позив министра грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић послао јутрос у Мали Зворник екипу стручњака која ће испититати клизишта, изјавио је Тањугу генерални директор ЦИП – а Милутин Игњатовић.

Та екипа ће испитати шта је и колико угрожено клизиштима у Малом Зворнику, рекао је Игњатовић наводећи да су екипе ЦИП – а присутне и у Косјерићу, Бајиној Башти и на угроженој барској прузи на делу од Ресника пема Ваљеву.
„Клизишта су опасна у целој Србији и не могу да се решавају на пречац, јер их прво треба лоцирати, па испитати и дати предлог санације, то је мукотрпан и мало дужи процес“, истакао је Игњатовић.

 

Он је рекао да би са топлијим временом у Србији клизишта требало да се примире или зауставе и да их тек тада моћи добро да се испитају, као и да ће ЦИП тек онда моћи да да предлоге за свако појединачно клизиште.
„Клизиште је природни процес који је непредвидив, решиви или нерешиви“, нагласио је Игњатовић.

Према његовим речима, у Србији скоро да нема стручњака за клизишта, осим у Институту за путеве и ЦИП – у, као и да је влада упозната са тим да ЦИП има стручни кадар за клизиште и може да одрати тај посао.

ЦИП ће након прегледа дати предлоге које би стамбене објекте требало дислоцирати ако су угрожена клизиштима која није рационално санирати, навео је Игњатовић, као и да ће посебна пажња бити посвећена и клизиштима која угрожавају инфраструктуру – железничку и путну.
„Пруге и путеве морамо чувати и ту морамо дати мере, јер не смемо дозволити дуготрајне прекиде у саобраћају“, рекао је Игњатовић.

Он је додао да су током кишног периода звали ЦИП широм Србије, али да клизишта не могу да се зауставе током падавина.

Танјуг