САД игноришу зверска убиства у Одеси и Маријупољу

украјина малтретирања

11:27 – Дмитриј Медведев: Русија не гарантује интегритет Украјине

Русија не може и не планира да гарантује територијални интегритет Украјине, јер никада није ни преузимала сличне обавезе, изјавио је премијер Дмитриј Медведев у интервјуу агенцији Bloomberg.

 

Према речима Медведева, тврдње да Русија намерава да припоји неки део Украјине су пропаганда, а поређење са ситуацијом на Криму је неумесно.

09:31 „Руска економија ће издржати било које санкције“

 

Русија може предузети различите мере као одговор на евентуалне економске санкције Запада, изјавио је председник руске владе Дмитриј Медведев у интервјуу ТВ каналу Bloomberg.

Медведев је, такође, рекао да ће у било којој ситуацији, у којој се нађе руска економија, социјалне обавезе бити подмирене. Према његовим речима, нема никакве сумње да ће Русија издржати апсолутно све санкције.

 

За сада, према његовом мишљењу, санкције Запада против Русије нису направиле никаква значајан ефекат, него само доприносе старању напрегнутости у економији ЕУ и САД.

 

08:16 Долгов: САД игноришу зверска убиства у Одеси и Маријупољу

Према речима Константина Долгова Вашингтон треба да почне да „гледа истини у очи“ и утиче на власти у Кијеву да „прекину правни хаос у Украјини“.

Специјални представник МСП РФ за људска права, демократију и владавину права Константин Долгов изјавио је да америчке дипломате још увек игноришу „зверска убиства“ у Одеси и Мариупољу.

Неколико десетина аткивиста „Антимајдана“ погинуло је 2. маја за време пожара у згради Дома синдиката у Одеси. Шесторо је умрло од прострелних рана, 32 се угушило, десеторо људи је настрадало у покушају да се спасе, тако што ће искочити кроз прозор. Повређено је 214 особа. Према неким информацијама 48 људи воде се као нестали, мада полиција ту информацију негира.

Према речима Долгова, Вашинтон треба да почне да „гледа истини у очи“ и утиче на власти у Кијеву да „прекину правни хаос у Украјини“.

Он је такође прокоментарисао изјаве државног секретара Џона Керија о кршењу људских права на Криму.

САД не треба да тражи кршења тамо где их нема, пожељно је да се усредсреди на велику хуманитарну и кризу људских права у Украјини, написао је на свом Твитер налогу Долгов.

07:06 У Украјини обећана награда „за главе“ новинара канала LifeNews

Главни уредник телевизијског канала LifeNews Анатолиј Сулејманов изјавио је да је наводно „за главе“ неких новинара понуђена награда од 10000 долара, а сада већ и 20 000“.

Раније је јављено да је новинаре LifeNews Олега Сидјакина и Марата Сајченка задржала Национална гарда Украјине код Краматорска у Доњецкој области. Руководство холдинга NewsMedia обратило се министру спољних послова РФ са молбом да помогне у ослобађању.

„Постоји информација стопостотно тачна да је за „главе“ неких наших сарадника у Украјини понуђен износ од 10000 долара, а сада већ и 20000 долара, изјавио је Сулејманов радиостаници „Руска служба новости“.

Према речима Сулејманова, новинаре телевизијског канала LifeNews почели су да прате од тренутка када су објавили да у Краматорску Национална гарда користи хеликоптер са симболима УН.

Раније је министар спољних послова РФ Сергеј Лавров позвао ОЕБС да предузме све неопходне мере за ослобађање руских новинара. ОЕБС, је у писму упућеном Арсену Авакову, који је после смене власти у Украјини постао министар унутрашњих послова захтевао да ослободи руске новинаре и позвао да се пажљиво расветли овај случај.

Велика антивладина акција започела је у југоисточним областима Украјине крајем фебруара 2014. године. Реч је о одговору локалног становништва на насилну смену власти у земљи и покушај Врховне раде да укине закон који руском језику обезбеђује статус регионалног. Донбас је постао центар отпора проруски расположених грађана властима у Кијеву.

Глас Русије)