Прети епидемија биљних болести, угрожене све врсте воћа

poplavljena polja

БЕОГРАД – Огромне количине падавина и непрекидно влажење лишћа и други биљних делова створили су идеалне услове за инфекцију и развој биљних болести, па чак и појаву епидемија, упозорили су агрометеоролози, додајући да су све воћне врсте угрожене.

Додатни проблем у пољопривредној производњи представља и немогућност уласка у засаде и усеве ради спровођења мера заштите, указали су стручњаци Републичког хидрометеоролошког завода.

Чим временски услови дозволе, неопходно је извршити заштиту усева и засада од наведених паротена, напомињу из ХМЗ.

Јабукама прете нове инфекције чађаве пегавости листа и краставости, пошто је болест већ увелико присутна.

На свим врстама коштичавог воћа се појавила шупљикавост листа, вишње и трешње су угрожене од пегавости листа и ране дефолијације.

Воћне врсте су угрожене и од трулежи плодова, монилиозе и сиве трулежи.Киша праћена ветром је откидала листове, плодове, ломила гране и читава стабла.

У оваквим условима, због повреда биљних делова и постојања инфективног потенцијала у засадима јабучастог воћа, дошло је до појаве бактериозне пламењаче.

Када је реч о ратарским културама, кромпиру прети опасност од епидемије пламењаче. Дошло је и до трулежи већ посејаног семена, тако да су знатне површине под кукурузом пресејане.

На стрним житима су штете од болести велике. Посебно су присутне рђа, пегавост листа, пепелница и фузаријум. Поред тога, на усевима пшенице је регистровано и полегање биљака.

Додатни проблем у пољопривредној производњи представља и немогућност уласка у засаде и усеве ради спровођења мера заштите, указали су стручњаци Републичког хидрометеоролошког завода.

Чим временски услови дозволе, неопходно је извршити заштиту усева и засада од наведених паротена.

Висока влажност ваздуха и пораст температура у другом делу седмице омогућили су појаву лисних ваши, напомиње се на сајту РХМЗ.

Танјуг