Пол Крејг Робертс: Милитаристичко трућање

civilne zrtve

Да ли сте знали да су 85 до 90 одсто жртава у рату неборци, цивили ? То је закључак деветочланог истраживачког тима из издања „Америчког журнала“ за јун 2014. Мртви војници што се боре у рату су мали део људске и економске цене. Очигледно, ратови не штеде животе цивила. Идеја да војници умиру за нас је лажна. Неборци су главне жртве рата.

Имајте то на уму 4. јула, у недељу.

4. јул је најважнији национални празник Америке, слави америчку независност од Велике Британије. 4. јула 1776 године, амерички Очеви утемељивачи су објавили да Тринаест колонија нису више колоније већ независна држава у којој ће права Енглеза важити за све грађане, а не само за администраторе краља Џорџа. (Заправо, Други континентални конгрес гласао је за независност 2. јула, а историчари расправљају да ли је Декларација о независности потписана 4. јула или 2. августа)

За ову америчку изјаву о самоопредељењу грађанима Велике Британије није било дозвољено да гласају. Дакле, према ставу Вашингтона о гласању на Криму и у источној Украјини – бившим руским територијама Доњецку и Луганску – америчка Декларација о независности је била „нелегитимна и нелегална“.

4. јула ће широм Америке бити патриотских говора о нашим војницима који су дали животе за своју земљу. Информисаној особи такви говори су помало чудни. Ја тешко да могу да се сетим неких примера наших војника који дадоше своје животе за нашу земљу. Генерал Америчких маринаца Смедли Батлер је имао исти проблем. Он је рекао да су његови маринци дали животе да би компанија Јунајтед фрут контролисала Централну Америку. „Рат је рекет“, рекао је генерал Батлер, истичући да је учешће САД у Првом светском рату произвело 21000 нових америчких милионера и милијардера.

Када је генерал Батлер рекао „рат је рекет“, мислио је да је рат рекет за неколицину која се богати на рачун милиона мртвих људи. Према чланку у „Америчком журналу за јавно здравље“, 190 милиона смртних случајева током 20. века се може директно и индиректно повезати са ратом.

190 милиона је 60 милиона више него цела америчка популација у години када сам рођен.

Једини рат што се водио на територији САД је био Амерички грађански рат, рат против сецесије Југа. У том рату су Ирци, имигранти тек сишли с брода, дали своје животе за Америчку империју. Чим је Југ покорен, снаге Уније су пуштене на равничарске Индијаца, да и њих униште.

Империја изнад живота. То је увек био принцип Вашингтона.

И увек су се амерички ратови водили негде другде – на Куби, Хаитију, у Мексику, на Филипинима, Јапану, Немачкој, Кореји, Вијетнаму, Панами, Авганистану, Ираку, Либији, Сирији и Сомалији. Вашингтон чак напада земље с којима САД нису у рату, као што су Пакистан и Јемен и ангажује се у прокси ратовима. Чланак цитиран горе, каже: “ Сједињене Америчке Државе су покренуле 201 војну операцију од краја Другог светског рата до 2001 године, а од тада и друге, укључујући ратове у Авганистану и Ираку.“

Ни један једини од ових ратова и ни једна војна операција није имала било какве везе са одбраном америчког становништва од страних претњи.

Ни Јапан, ни Немачка нису претстављали претњу Америци. Ни једна од ових земаља није имала било какву могућност за инвазију САД, ни једна од ове две земље није имала такве ратне планове.

Претпоставимо да је Јапан освојио Кину, Бурму и Индонезију. Са толиком територијом које заузимају, Јапан није могао да одвоји ни једну дивизију са којом би напао САД, и, наравно, никаква инвазиона флота никада не би успела да пређе Пацифик. И, као што је била судбина јапанске флоте код Мидвеја, инвазиона флота би била глинени голуб за Америчку ратну морнарицу.

Претпоставимо да је Немачка освојила Европу,  Велику Британију, Русију и Северну Африку. Немачка не би била у стању да успешно окупира тако огромну територију и не би могла да одвоји ни једног војника за напад на Америку. Чак и суперсила САД није била у могућности да успешно окупира Ирак и Авганистан, земље са малом површином и малобројним становништвом у односу на набројано.

Осим ратова против Југа, равничарских Индијанаца, Хаитија, Шпаније, Панаме, Гренаде и Мексика, САД никада нису добиле рат. Јужна конфедерација, обично малобројнија, често је поражавала генерале Уније. Јапан је поражен сопственим недостатком војних ресурса. Немачка је поражена од Совјетског Савеза. До савезничке инвазије на Нормандију није дошло све до 6. јуна 1944, до када је Црвена армија до ногу потукла Вермахт.

Када су се савезници искрцали у Нормандију, три четвртине немачке војске је било на руском фронту. Савезничка инвазија је у великој мери помогнута немачким недостатком горива за мобилисане јединице. Да Хитлер није себи допустио да га охолост наведе на инвазију на Совјетски Савез и да се, уместо тога, само окренуо својим европским освајањима, никаква савезничка инвазија не би била могућа. Данас ће Немачка владати целом Европом, Великом Британијом такође. САД неће имати никакву Европску империју са којом би угрозиле Русију, Кину и Блиски исток.

У Кореји 1950-их, генерал Даглас Мекартур, победник над Јапаном, се борио са земљом трећег света, Кином, до примирја. У Вијетнаму је америчка техничка супериорност поражена од војске трећег света. САД су 1980-их надјачале моћну Гренаду, али су изгубиле прокси рат против сандиниста у Никарагви.

Да ли постоји неко толико глуп да мисли да су Гренада или сандинисти били претња за САД и да су Северна Кореја или Северни Вијетнам претстављали икакву претњу Америци ? Ипак, Корејски и Вијетнамски рат су третирани као да судбина САД виси о концу. Сукоби су производили волуминозна тешка предвиђања и стратешке дебате. Комунистичка претња је заменила Хитлера. Америчка империја је била у опасности од народа трећег света. Домине ће пасти свуда.

Вашингтон тренутно ради на обарању успеха председника Регана, окончању хладног рата. Вашингтон је оркестрирао пуч којим је збачена изабрана влада Украјине и инсталирана марионетска влада. Марионете Вашингтона почеле су да прете Русији и становницима с руског говорног подручја Украјине. Ове претње су резултирале тиме да су делови Украјине који су раније били део Русије прогласили независност. Вашингтон оптужује Русију, не себе, потпирује ватру, сатанизује Русију и производи нови Хладни рат са војним распоређивањем у балтичким земљама и Источној Европи. Вашингтону треба Хладни рат како би оправдао стотине милијарди долара којима сваке године храни војно – безбедносни комплекс, новац чији се део рециклира у донацијама за политичке кампање. За разлику од пропаганде Вашингтона, искрен поглед на дешавања у Украјини може се наћи овде.

Патриотизам и милитаризам су у САД постали синоними. Овог 4. јула нађите храбрости да милитаристе подсетите да Дан независности слави Декларацију о независности, а не Америчку империју. Декларација независности је била не само проглашење независности од краља Џорџа Трећег, већ и проглашење независности од неурачунљиве тиранске власти. Заклетва код преузимања функције обавезује америчког функционера да брани Устав САД од непријатеља „страних и домаћих.“

Највећи непријатељи Американаца у 21. веку нису Ал Каида, Иран, Русија или Кина. Највећи непријатељи Америке су наши сопствени председници који су више пута изјављивали да им оркестрирани „рат против терора“ даје за право да ограниче слободе које су сваком грађанину гарантоване Уставом САД. Председничко непоштовање Устава САД иде дотле да је Обама номиновао Дејвида Барона за први круг избора за Апелациони суд. Барон је службеник Министарства правде (sic), исти човек који је фабриковао правно оправдање Канцеларији председника да се амерички грађани могу убијати без одговарајућег законског поступка.

Кад су срезали грађанске слободе америчким грађанима, извршне власти су кренуле да пуне магацине огромним количинама, а Министарство пољопривреде поручује аутоматско оружје. Министарство унутрашње безбедности је добило 2 717 на мине отпорних оклопних транспортера. Конгрес и медији нису заинтересовани зашто се извршна власт тешко наоружава против америчког народа.

Током 21. века – у ствари, од Клинтоновог режима крајем 20. века – извршне власти проглашавају независност од закона (домаћих и међународних), од Устава, Конгреса и правосуђа. Извршна власт је, уз помоћ Републиканског федералистичког друштва, увела правило да тиранија извршне власти није одговорна према закону, домаћем или међународном, све док извршна власт објављује ратно стање, па чак и рат, рат који се не спроводи против друге земље или земаља, већ нејасан, недефинисан или лоше дефинисан рат против непријатеља нејасаног држављанства, као што је Ал Каида, са којом су САД тренутно у савезу против Сирије.

Ал Каида сада има двоструку улогу. Ал Каида је средство за рушење изабране владе Асада у Сирији и Ал Каида је зла сила Вашингтона, за борбу против ње америчке грађанске слободе морају бити жртвоване.

Нелегитимна власт коју је присвојила Канцеларија председника није само претња сваком америчком, већ и сваком живом бићу на планети Земљи. Као што стоји у горе наведеном чланку: „Око 17300 комада нуклеарног оружја је тренутно размештено у најмање 9 земаља, од којих се многа могу покренути и доспети на циљ у року од 45 минута.“

Све што је потребно је само једна будала -а Вашингтон их има на хиљаде – и сав живот на Земљи нестаће за 45 минута. Неоконзервативистичко веровање да су Сједињене Америчке Државе изузетна и неопходна земља, изабрана од историје да влада Земљом, јесте веровање пуно ароганције и охолости које доводи до рата.

Када 4. јула будете гледали војни оркестар, слушали марш и уживали у топлом ваздуху милитаризма, помислите и на своју вероватну судбину.

Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: http://www.paulcraigroberts.org/2014/05/19/militarist-bunkum-paul-craig-roberts/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп

Да ли је ваш производ чист или је генетски модификован? Покажите купцу ознаком

Миров лого  ekopokret-bez-gmo-smallПредставник акције “Без ГМО” Еколошког покрета Новог Сада за Западну Србију, Мирослав Драмићанин
Е-пошта: miroslav.miro.dramicanin@gmail.com
Телефон: 062 854 13 28