У поплавама остао без куће, на мађарској граници умро због малтретирања цариника

Mladjan-i-Vladan-Rajic

СЛУЖБЕНИЦИ мађарског граничног прелаза Роске, Млађана Рајића (67) из Малог Црнићева послали су у – смрт! Након преживљене трагедије, у којој је несрећни Рајић изгубио огњиште у поплавама, његово болесно срце у суботу вече није издржало малтретирања на мађарској граници. Рекли су му да због недовољне количине новца у џепу не могу да га пусте код сина у Беч.

Пензионеру и срчаном болеснику у седмој деценији живота, Млава је у петак уништила све што је годинама градио. Сачувао је само лична документа, са којима се у суботу увече упутио ка сину Владану, који живи у Бечу. Заустављен је на граничном прелазу Розке око 19 часова, где му је одузет пасош и где је, на крају, изгубио битку са изливеном водом.

– Чим му је одузет пасош, отац ме је позвао и рекао да чека на граници, без докумената и да му не дозвољавају да се врати на српску границу. Замолио сам га да ми да граничара да му објасним ситуацију, али граничар није хтео да се јави – кроз сузе прича син Владан Рајић.

Он је одмах из Беча кренуо пут прелаза Розке и успут покушавао да добије гранични прелаз. Како каже, са оцем се последњи пут чуо у 20.28, када му је старац дрхтавим рекао да је добро, али да му је хладно.

– Након тога добио сам границу и објаснио им да ми је отац срчани болесник и замолио их да позову хитну помоћ, јер ми је лоше звучао. Поново сам звао и свог оца, али су се на његов телефон јављали граничари. Хитну помоћ нису хтели да позову – тврди Владан Рајић.

Уплашен за очев живот, док је возио према Граничном прелазу Розке, Владан је око 21.30 позвао и српску амбасаду у Мађарској. Амбасада је одмах послала хитну помоћ из Сегедина.

– Када су стигли, мој отац је био на издисају, јер је у међувремену доживео и срчани удар. И поред указане помоћи, преминуо је нешто после 22 часа. За сво то време, мађарски гранични службеници су само стајали и посматрали га – каже Владан Рајић.

Син је на гранични прелаз стигао око 1 час после поноћи. Поред ружне вести о смрти свог оца, дочекао га је и стравичан призор – голо тело Млађана Рајића лежало је на поду, прекривено старим ћебетом.

К. Малешевић – Новости