Вода померила минска поља у БиХ

brcko

ББЦ у свом извештају о поплавама које су погодиле Балкан наводи да је ситуација јако тешка и у Босни и Херцеговини, где су клизишта затрпала куће и померила минска поља, постављена током рата 1990-тих, и да је скоро трећина њене територије погођена, а највише североисток земље.

Према Центру за уклањање мина БиХ, у тој земљи остало је више од 100.000 мина, а ББЦ упозорава да ће, једном када се вода повуче, стручњаци за разминиравање морати одмах да ступе у акцију.

Најављено је да ће у понедељак почети потрага за минама, које су се појавиле на местима где их раније није било, а постоји страх да би их Сава, а затим и Дунав, могли однети до Хрватске и Србије, па чак и Бугарске и Румуније. Стручњаци упозоравају да би се мине могле заглавити у турбинама хидроцентрала.

Агенција АП пише да су због клизишта изазваних јаким кишама у БиХ стотине људи остале без кућа, док су хиљаде из Србије и Хрватске напустиле своје домове због најгорих поплава у модерној историји Балкана.

Агенција Франс прес наводи да су до сада у најгорим поплавама у Босни и Србији у последњих 120 година погинуле најмање 34 особе, и да се и данас наставља тешка борба против водене стихије.

Франс прес каже и да је хиљаде људи из области које нису биле погођене овом елементарном непогодом дошло и пружило помоћ својим угроженим сународницима.

„Тоне хране су сакупљене и транспортоване жртвама“, пише француска агенција и додаје да су у Босни, етнички подељеној од рата 1990-тих, Муслимани притекли у помоћ угроженим Србима.

БЕТА