Наша Патка: Штефан Филе оптужио поплаву за отказивање геј параде

Stefan file preti sa dva prsta
ЕУ захтева истрагу против СПЦ да ли је подстакла поплаву како би спречила параду

БРИСЕЛ – Комесар за проширење Европске уније Штефан Филе изразио је синоћ жаљење због још једног отказивања „Параде поноса“ у Београду рекавши да је ово за Брисел био неочекивани сценарио.

Он је за отказивање ове културно-уметничке манифестације оптужио поплаву, рекавши да су обилне кише и набујале реке извршиле јак притисак да се парада откаже.

– Недопустиво је да поплава на овакав начин омете испољавање демократских права и сексуалних слобода. Поплава је требало да сачека да прође парада, па да онда погоди Србију – истакао је Филе.

Он је рекао да ће инсистирати код Владе Србије на истрази не само против поплаве, већ и да ли је Српска православна црква призвала обилне кише и подстакла поплаву како би се спречило одржавање „Параде поноса“.

– Изјава патријарха Иринеја да су поплаве настале због припреме „параде безакоња и мрског порока“, чиме је непримерено алудирао на геј параду, иницира сумње да је СПЦ подстакла поплаву да се појави баш уочи параде, а не после. Сумње о умешаности високог свештенства СПЦ појачава чињеница да је киша престала да лије управо након вести о отказивању геј параде. Зато ћемо тражити од Владе Србије истрагу да ли је СПЦ и на који начин подстакла поплаву по Србији чиме су ускраћена права сексуалним мањинама – рекао је Филе.

Он је нагласио да ће истрага против СПЦ бити уврштена међу најважније услове за приступање ЕУ.

– Очекујемо брза хапшења владика и свештеника, па и забрану рада Српске православне цркве, осим у случају да призна геј бракове. Такође, инсистирамо и да српска полиција приведе и испита Бога као сведока, али и као могућег инспиратора и саучесника СПЦ – поручио је Филе.

Наша Патка је портал који објављује сатиричне вести