РТ јавља – Руски спасиоци из поплава спасили више од ДВЕ ХИЉАДЕ људи! (Зашто српски медији умањују овај број??)

руски спасиоци

Превод: СРБски ФБРепортер

Руски спасиоци, који су тренутно у Србији погођеној катастрофалним поплавама, евакуисали су из опасних подручја више од две хиљаде људи. Осим тога, данас је руско Министарство за ванредне ситуације саопштило да јепослат још један авион Ил-76 са хуманитарном помоћи, као и два хеликоптера Ка-32.

„Током претходна 24 часа, у српском граду Обреновцу руски спасиоци су евакуисали 1773 лица, међу којима је било 497деце. Укупно, током акције спасавања спасавања евакуисано је 2166 људи, од тога 576 деце“ – рекао је агенцији Интерфакс Алекандер Дробишевски, представник руског Министарства за ванредне ситуације, додајући да ће ускоро у Србију бити послата два хеликоптера Ка – 32.

Поред тога, јутрос је из Москве у Београд слетео авион руског Министарства за ванредне ситуације, ИЛ-76 са 38 тона терета. Између осталог, ту се налази један агрегат, 10 пумпи за црпљење воде, 30 чамаца, више од 3 хиљаде ћебади, као и месо и конзервирана риба, шећер и храна за бебе. Још један авион са хуманитарном помоћи слетео је данас у српски град Ниш.

Према речима очевидаца, ситуација у граду Обреновцу је нарочито тешка: вода не опада, људи траже спас на крововима својих кућа. Тренутно у том граду у акцији спасавања укључено је 76 руских спасилаца међународне класе „Центроспас“ и „Лидер“.

Прва група руских спасилаца стигла је у Србију у петак 16. маја, на захтев српских власти. Раније, шеф руске службе за ванредне ситуације Владимир Пучков је саопштио да Министарство за ванредне ситуације води велику међународну операцију за указивање помоћи и подршке српском становништву.

„Наши специјалци већ раде у зони опасности и решавају све задатке који се тичу заштите живота, здравља и указивања помоћи жртвама“ – рекао је Пучков.

Према српским медијима, укупнпје због поплава евакуисано више од 16 хиљада људи. Евакуације се спроводе у Обреновцу, Баричу, Шапцу, Сремској Митровици, Шиду, у близини Пожаревца и других насеља. У операцијама спасавања укључена је полиција, ватрогасци, војска, и велики број волонтера.

Према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Србије, без електричне енергије у овом тренутку је око 78 хиљада домова, у различитим општинама. Поплављено је више од две хиљаде објеката, а исто је толико домова којима прети поплава.