Глобализација америчких специјалних снага

1-4527-7c6ad-1b45c

Специјалне снаге америчке војске су створенe да користе своје војне вештине са фокусом на извођење операција неконвенционалног рата, углавном организујући и подстичући нереде или убијајући политичке противнике. Вашингтон је своје специјалне снаге тајно распоредио у 78 земаља, али пориче њихово постојање, иако буџет за њихове мисије премашује 10 милијарди долара годишње. Пролиферација тих снага треба да Вашингтону омогући ширење своје невидљиве диктатуре широм света.

Један инцидент понекад може открити читав „тајни рат“. И то је оно што се десило у Јемену, где су у Сани припадник америчких специјалних снага и агент ЦИА пуцали на двојицу мушкараца и убили их. Према званичној верзији, погинули су били терористи Ал Каиде, који су покушали да Американце киднапују. Инцидент је, јасно као дан, изазвао талас протеста против владе, већ оптуживане за то што дозвољава да ЦИА-ни дронови лансирани из базе у Саудијској Арабији делују по Јемену.

Пентагон, констатује „Њујорк тајмс“, је интензивирао операције својих специјалних снага у Јемену. Земља је од великог значаја због свог геостратешког положаја на мореузу Баб ел-Мандеб који се налази и на Индијском океану и на Црвеном мору,  транзитни је „chokepoint“ (уски пролаз који се лако контролише у војном смислу – прим. прев.) важних нафтних и трговачких путева који повезују Азију и Европу. Смештен преко пута Јемена, 30 километара далеко дуж афричке обале, Џибути је дом Комбинованим здруженим наменским снагама – Рог Африке (Combined Joint Task Force-Horn of Africa), са око 4.000 људи додељених америчким Специјалним снагама. У ноћним нападима те снаге користе хеликоптере и специјалне авионе, а оперишу нарочито у суседној Сомалији и Јемену, помогнуте по уговору плаћеним снајперистима и стручњацима у техникама убиства. Специјалне снаге подређене Афричкој команди – АФРИКОМ ( Africa Command – AFRICOM) дејствују у Нигерији и у многим другим афричким земљама. Они су део Команде за специјалне операције – УССОКОМ (Special Operations Command – USSOCOM), коју је републиканац Џорџ Буш користио нарочито у Авганистану и Ираку, а задобила је нови значај под председником Обамом.

Обамина администрација – пише „Вашингтон пост“ – „склонија је тајном деловању него коришћењу конвенционалних снага“. Командант УССОКОМ-а, адмирал Вилијам  МекРавен, потврдио је пре месец дана пред комисијом Сената САД да су снаге за специјалне операције активне у 78 земаља широм света, кроз директно учешће или обуку локалних јединица.

Адмирал је пропустио да именује земље, само је указао да је Команда специјалних снага, обухватајући и НАТО снаге, постављена у Авганистану. Значи, Вашингтонов рат у Авганистану неће стати, већ ће се једноставно пребацити на „тајни“ мод.

Други званични извори наводе да су Специјалне снаге распоређене у Јордану и Турској задужене за обуку и надгледање оружаних група за „тајни рат“ у Сирији (као што је урађено и у Либији).

Специјалне снаге се све више користе у Источној Европи. Посебно када је реч о обуци неонациста који су послужили за пуч у Кијеву, што потврђује и фотодокументација која доказује да су припадници Украјинске Народна скупштине – Украјинске националне самоодбране обуку (УНС – УНСО) обучавани у Естонији од 2006 године [1].

Али УССОКОМ-ови увиди добацују и у будућност: у својој „Визији 2020“ (2020 Vision) планира „изградњу глобалне мреже за операције специјалних снага“ и да савезничке земље, укључујући Италију ( аутор чланка је Италијан и примарни извор, „Il Manifesto“, је италијански – прим. прев.), буду стављене под команду САД. На овај начин, одлука о уласку у рат се све више концентрише у рукама оних на врху власти, лишавајући парламенте и оно мало моћи одлучивања која им је још остала. А рат ће постати све невидљивији за очи јавног мнења, већ добро условљеног да верује само у оно што види, односно искривљену и фалсификовану стварност коју приказују мејнстрим медији.

Као у случају кампање Беле куће за ослобађање отетих нигеријских девојчица – док се у Јемену, где америчке снаге пуцају и шенлуче, хиљаде девојака и младих афричких жена сваке године тера у сексуално ропство а на „plaisir“ богатих јеменских и саудијских пријатеља Вашингтона.

1.  “Maidan activists trained by NATO in 2006”, Translation Alizée Ville, Voltaire Network, 7 February 2014.

Аутор: Манлио Динучи
Извор: http://www.voltairenet.org/article183847.html#nb1
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп