Хајнц Кристијан Штрахе: Србији и БиХ је хитно потребна помоћ, а господа у Бриселу гледају као да немају везе с тим

hans-kristijan-strahe

Беч — Лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе истакао је, поводом поплава у Србији и Босни и Херцеговини, да ЕУ мора брзо помоћи.

Број жртава расте у Србији, Републици Српској и Босни и Херцеговини, око 1.000 људи је без крова, а материјална штета износи око стотине милиона евра, подсећа ФПО у саопштењу.

Штрахе је изразио задовољство што је његов недавни апел уродио плодом и што је 15 спасилаца из Аустрије и више добровољаца на лицу места како би пружили помоћ.

Медјутим, како је констатовао, ЕУ, која је у неким другим ситуацијама реаговала ангажовањем људства и финансијски, милијардама евра, у овом случају исчекује.

„То је скандал. Европским партнерима је хитно потребна помоћ и господа у Бриселу гледају као да немају везе с тим“, критиковао је Штрахе. Он је подсетио на често помињану европску солидарност.

„Поплаве су све горе. Разарања су све већа. Треба помоћи напаћеном народу. Исчекивати док се све не разори да би се онда великодушно финансирала обнова, наравно путем сопствених фирми, је нељудски“, оценио је Штрахе.

Он је додао да и Аустрија мора још снажније да се ангажује, да је хитна помоћ први важан корак, али услед великих поплава само кап на врућем камену.

Танјуг