У Обреновцу од поплаве настрадало више од 100 особа; Опао ниво воде у Обреновцу, евакуација камионима; Термоелектране за сада безбедне

obrenovac-snimak-iz-vazduha

Према сазнањима НСПМ, потврђених из више извора, у Обреновцу је од поплаве настрадало више од 100 особа. Већина су страдали у својим домовима, а неки у колима при покушају евакуације.

13:30 – Чешка нуди помоћ

Чешка је понудила Србији још два комплетна спасилачка тима са чамцима и опремом, а уколико су јој потребни, у року од неколико сати би кренула група од 51 ватрогасца.

13.10 – Министар Срђан Вербић: Одлука о наставку наставе у школама на локалним самоуправама.

12.50 – Нестали младић из Варварина, за којим је јуче организована потрага, пронађен је жив у селу Мрзеница, јавља дописник РТС-а из Крушевца.

12.40 – Војска, полиције и заспослени механизацијом и џаковима од песка покушавају што више да успоре Млаву и тако спрече надирање ка електроенергетским објектима у Костолцу.

12.25 – Река Mлава коjа прети Kостолцу пробила jе данас други поjас одбране од поплаве, између места Брадарац и Дрмно, jавио jе извештач Танјуга с лица места. Грађани на неколико стотина метара даље праве трећи бедем коjи треба да спречи даље изливање реке ка термоелектрани Б Kостолац.

12.05 – Кризни штаб Шапца донео је одлуку да неће бити наставе у школама док је на снази ванредна ситуација.

12.00 – Пет жртава поплава до сада, једно лице се води као нестало, рекао је Предраг Марић.

11.25 – Вучић: Евакуација Сремске Раче

Премијер је рекао и да је у току евакуација Сремске Раче као и да највећа опасност прети од Саве

11:20 – Евакуација радничког насеља код копа Дрмно код Костолца

У току је евакуација радничког насеље код копа Дрмно код Костолца, у коме учествују припадници Полицијске управе Пожаревац и радници Термоелектране „Костолац“, саопштило је данас Министарство унутрашњих послова Србије.

11.05 – У Београду врх таласа у уторак или среду

Врх поплавног таласа у Београд требало би да стигне у уторак или среду, изјавио је јутрос припадник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Бојан Томић.

„Ситуација тренутно није алармантна. Све ово што се предузима су превентивне активности за случај неког негативног сценарија“, изјавио је Томић за РТС.

10.55 – Људи не могу да се врате у Обреновац јер нема услова, приоритет помоћ неевакуисаним лицима, нетачне гласине о броју жртава, каже за Б92 Предраг Марић.

10.35 – У току евакуација радничког насеља код Термоелектране „Дрмно“. Ради се и на изградњи новог насипа у дужини од 500 метара.

10.30 – Обреновац још није безбедан за повратак становништва, рекао министар Небојша Стефановић.  

 10.20 – Због раста водстаја Велике Мораве ситуације је тешка код Ћуприје и Јагодине, а стање се стабилизује у Параћину и Свилајнцу.

БЕОГРАД – Ниво воде у Обреновцу опао је толико да се евакуација становништва може обављати камионима уместо чамцима, изјавио је начелник оперативног градског центра за ванредне ситуације Александар Марсенић.

Марсенић је рекао за РТС да је такође добра вест да стижу цистерне с пијаћом водом за становништво Обреновца.

Све екипе су на терену и евакуација се наставља, а према неким информацијама, вода се повукла за 50 до 60 центиметара, рекао је он.

Бабић: Термоелектране за сада безбедне

Заменик начелника Сектора за ванредне ситуације Ђорђе Бабић изјавио је рано да су термоелектране у Обреновцу и Костолцу за сада безбедне, али да се и даље прати водостај река.

Бабић је Танјугу рекао да ТЕ Никола Тесла у Обреновцу за сада није угрожена, да је ТЕ у Костолцу безбедна, да екипе раде на терену и да ће учинити све да је сачувају.

Осечина

Када је реч о Београду и водотоку Саве кроз престоницу, у току је ојачавање насипа, стање нивоа воде се непрестано прати и припадници Сектора за ванренде ситуације гледају да помогну где год могу, нагласио је Бабић.

У Сремској Митровици и Шапцу стање је стабилно колико се то може рећи, додао је он и поновио да су и ту екипе у сталном дежурству.

„Екипе стално дежурају, раде, ојачавају насипе, део становништва је евакуисан…, видећемо”, рекао је Бабић.

У прихватилиштима збринуто 3.395 одраслих и 606 деце

БЕОГРАД – У прихватним центрима у Београду до суботе увече збринуто је 3.395 одраслих и 606 деце, евакуисаних из Обреновца и са других поплављених места и насеља, изјавио је Танјугу државни секретар у Министарству здравља Владимир Ђукић.

Ситуација у прихватним центрима у Београду је стабилна и свим евакусаним су обезбеђени храна, вода и лекови, рекао је Ђукић, који је ангажован у градском штабу за ванредне ситуације.

Сремска Митровица

Стижу два авиона са хуманитарном помоћи из Русије

БЕОГРАД – У Србији стижу два авиона из Руске Федерације са хуманитарном помоћи и техничком опремом за најугроженије територије, саопштио је МУП.

Начелник Сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је јуче да се очекује да та два авиона из Русије у Србију допреме специјалну опрему за реаговање у поплавама и хуманитрану помоћ – у пумпама, агрегатима и прехрамбеним производима и другом хуманитарном робом.

Из Русије је већ у Србију стигло 76 спасилаца са опремом, два специјална возила, десет чамаца који су ангажовани у Обреновцу и помажу у евакуацији људи, а стигла је и хуманитарна помоћ.

Јешић: Сава у опадању, џакови са песком се шаљу у Београд

СРЕМСКА МИТРОВИЦА – Водостај на Сави је у благом опадању и износи 849 центиметара, што је за 14 центиметара мање у односу на максимум, па се шлепери са џаковима са песком сада упућују у Београд, где су потребнији, изјавио је поптредседник Покрајинске владе Горан Јешић.

Јешић, који је и командант Покрајинског штаба за ванредне ситуације, рекао је Танјугу да је јучерашњи максимални водостај износио 863 центиметара, а да је јутрос у шест сати измерено 849 центиметара.

Он је, међутим, нагласио да су све екипе и даље на терену истакавши да је ситуација под контролом.

„Иако је дошло до одређеног благог пада водстаја, екипе су и даље у пуној приправности, јер се не може рећи да је опасност прошла и због тога треба бити максимално опрезан”, указао је Јешић.

Према његовим речима, у Штаб за одбрану од поплава Јавног водопривредног предузећа „Воде Војводине” у Сремској Митровици и даље стиже помоћ у материјалу односно шлепери са песком и џаковима са песком, али се од синоћ упућују за Београд.

Параћин

У Сремској Митровици имају довољне количине џакова са песком, па се материјал упућује тамо где је потребније, рекао је он.

Стручне службе „Вода Војводине” интензивно прате и вести о стању на Сави у суседној Хрватској и Босни и Херцеговини.

Ситуација у Београду под контролом, Сава у благом порасту

БЕОГРАД – Река Сава у Београду је у благом порасту, али је ситуација под контролом и насипи се ојачавају од Газеле ка Железничком мосту, изјавио је начелник опративног градског центра за ванредне ситуације Александар Марсенић.

Оње за РТС казао да су становници Барича евакуисани, а да се Обреновац контролише и даље, да дежурају екипе САЈ-а и МУП-а и да ће евакуација трајати све докле год има угрожених.

Око 130 људи евакуисано из приобалног дела Умке и Остружнице, каже начелник Оперативног центра за РТС.

Екипе су дежурале током ноћи и јутра и сви из сектора за ванредне ситуације су на терену, додао је Марсенић.

Заменик начелника Сектора за ванредне ситуације Ђорђе Бабић изјавио је рано јутрос да су термоелектране у Обреновцу и Костолцу за сада безбедне, али да се и даље прати водостај река.

Бабић је Танјугу рекао да ТЕ Никола Тесла у Обреновцу за сада није угрожена, да је ТЕ у Костолцу безбедна, да екипе раде на терену и да ће учинити све да је сачувају.

Када је реч о Београду и водотоку Саве кроз престоницу, у току је ојачавање насипа, стање нивоа воде се непрестано прати и припадници Сектора за ванренде ситуације гледају да помогну где год могу, нагласио је Бабић.

У Сремској Митровици и Шапцу стање је стабилно колико се то може рећи, додао је он и поновио да су и ту екипе у сталном дежурству.

„Екипе стално дежурају, раде, ојачавају насипе, део становништва је евакуисан…, видећемо”, рекао је Бабић.

Београд: Неки угасили декоративно осветљење, неки нису

У складу са налогом градоначелника Београда Синише Малог, у престоници је углавном искључено декоративно осветљење, па су ноћас у мраку, између осталих, здања Дома Народне Скупштине, Владе Србије и Министарства спољних послова, мада не и Уставни суд и Храм светог Саве.

Говорећи о мерама штедње, Мали је у суботу изјавио да престоница, као и цела Србија, започиње мере штедње електричне енергије, и додао да је дао налог да се искључе сва декоративна осветљења у Београду.

У мраку су и Дом синдиката, здање Председништва Републике, Скупштине Града, ЦИП.

Међу објектима на којима, међутим, није искључено декоративно осветљење, налазе се зграда Уставног суда, Апелационог суда, као и Храм Светог Саве.

Мали је, у изјави Танјугу, такође, апеловао на приватне компаније да искључе декоративно осветљење, с обзиром на тренутну ситуацију у темоелектранама и на смањену производњи електричне енергије, због поплава које су погодиле Србију.

Крупањ

Помоћ Србији стигла из Црне Горе и Македоније

БЕОГРАД – Из Црне Горе и Македоније стигла је помоћ угроженима у поплавама у Србији, саопштио је МУП Србије.

Из Колашина стигла су два камиона са водом, а из Берана је дошло 10 припадника ватрогасно-спасилачке јединице са комби возилом, чамцем и теретним возилом са прехрамбеним артиклима.

У Шапцу мирна ноћ, прошао ударни талас

ШАБАЦ – У Шапцу је ноћас, после проласка ударног таласа на Сави, приметно мирна ноћ и за браниоце обала реке, и за грађане.

Колико је мирно и подсећа на свакодневне прилике, сведочи и то што ноћас ради и неколико ресторана у најужем градском језгру, односно у шетачкој зони.

У том граду направљено је, како је раније рекао министар одбране Братислав Гашић, 20 километара насипа од врећа од песка који би требало да издржи налете Саве, а заштићене су и ризичне тачке око Шапца.

Историјски максимум Саве био је 590 сантиметара, данас је достигао 660 сантиметара.

Лучани

Републички Штаб за ванредне ситуације донео је одлуку да се девет села из општине Шабац и Богатић превентивно евакуише због бујања реке Саве.

Помоћ је стигла и из Скопља, одакле је фирма ДТП „Пелистери” послала два камиона са 46 тона воде за пиће, а ПФКС Експорт-импорт 200 килограма средстава за дезинфекцију, додаје се у саопштењу.

Стигло 57 спасилаца из Аустрије

БЕОГРАД – Група од 57 спасилаца из Ватрогасно-спасилачке бригаде Аустрије – Салцбург, стигла је на гранични прелаз Батровци, саопштило је Министарство унутрашњих послова Србије.

У саопштењу бироа за сарадњу с медијима МУП-а наводи се да су они стигли са 17 камиона опреме и шест чамаца.

Из Беча кренула три камиона с помоћи за угрожене

БЕОГРАД – Из Беча су, као помоћ угроженима у поплавама у Србији, кренула три камиона са одећом, обућом, опремом за бебе и средствима за хигијену, саопштио је МУП Србије.

Министарство је нешто раније саопштило и да је у Србију, из немачке ватрогасно-спасилачке службе, стигло 15 спасилаца са пет камиона опреме, као и да се у раним јутарњим сатима очекује помоћ у храни, опреми за бебе, одећи за одрасле и средствима за хигијену, коју је прикупила Митрополија загребачко-љубљанска.

Три критичне тачке у општини Кладово

КЛАДОВО – Штаб за ванредне ситуације у Кладову оценио је да су најкритичније тачке у овој општини Стари град и села Мала Врбица и Давидовац.

Чланови штаба су обишли сва критична места, а џакове за одбрану су донирали Турн Северин из Румунија, ХЕ „Ђердап 1” и „Ђердап услуге”, а у акцију одбране од поплаве укључена су сва јавна предузећа.

У Малој Врбици су, како наводе у штабу, угрожена четири домаћинства, а проблеми су и у три канала за атмосферску воду која иде у Дунав.

У селу Љубичевац су се становници сами организовали и дежурају.

„Људи има довољно, не недостаје и воља да се помогне, а то је најважније у овом тренутку. Нема места паници и све је под контролом”, рекао је председник општине Кладово Радован Арежина.

Свилајнац

За угрожене је обезбеђено стотину места у кампу Караташ и још педесет у хотелу Ђердап.

Штаб је закључио да су потребни: храна за бебе, пелене, конзервирана храна, средства за хигијену и ћебад.

МУП: Стигли спасиоци из Немачке

БЕОГРАД – Из Немачке је у суботу увече стигло 15 спасилаца са пет камиона опреме, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Према наводима из саопштења, очекује се помоћ у храни, опреми за бебе, одећи за одрасле, средствима за хигијену коју је прикупила Митрополија загребачко-љубљанска Српске православне цркве.

Танјуг-Бета-РТС