Украјински војници уништили мост у Славјанску, сукоби у току

славјанск пунктови

12:45 Украјински војници уништили мост у Андрејевки

Украјински војници, у току ноћи, уништили су железнички мост у селу Андрејевка, у предграђу Славјанска (исток Украјине), рекао је за новинаре “народни градоначелник“ града, Вјачеслав Пономарев.

“Ноћу су украјински војници отворили јаку паљбу из минобацача, такође из шрапнела, из села Семеновка, поред тога гађан је и порушен железнички мост у селу Андрејевка“, – рекао је Пономарев.

У међувремену, у граду Краматорск, контрола коју држе присталице федерализације Украјине остаје стабилна.

Кијев води масовну специјалну операцију на истоку Украјине где не престају протести присталица федерализације.

11:05 Украјинска изборна комисија позива Кијев да осигура гласање у Донбасу

КИЈЕВ – Скоро два милиона бирача на истоку Украјине где се води оружана побуна против власти у Кијеву могли би да буду спречени да гласају на председничким изборима 25. маја ако влада не интервенише да им пружи сигурност, упозорила је данас Централна изборна комисија.

Комисија је у саопштењу изразила забринутост због „немогућности” да припреми и организује ове изборе који су кључни за будућност Украјине због „илегалних акција непознатих људи”, што се односи на присуство наоружаних проруских сепаратиста у областима Доњецк и Луганск.

Те две области су 13. маја прогласиле „независност” после референдума које су међународна заједница и власти у Кијеву означиле незаконитим.

Комисија указује на неколико места где званичници нису безбедни и на претње и физичке притиске на чланове изборне комисије.

Према рачуници Франс преса на основу званичног бирачког списка више од 970.000 бирача у Доњецку и 940.000 у Луганску би тако могли да буду спречени да гласају.

08:30 Борбе у Славјанску

СЛАВЈАНСК – У Славјанску су данас избили сукоби између припадника националне коалиције и присталица федерализације, јавља Глас Русије.

Према наводима руских медија, снажне експлозије су се могле чути у области око фабрике „Зевс керамика” у центру Славјанска.

Хромадске.тв јавља да се у центру Славанска у току сукоби и да је најмање један припадник милиције озбиљно повређен.

Локални медији извештавају и да борбени авиони лете изнад места сукоба.

Према неводима очевидаца, један од припадника милиције Алексдандар Мозаев кога зову Бабаи је озбиљно повређен и хоспитализован.

23.46 – Председници САД и Француске Барак Обама и Франсоа Оланд упозорили су Русији да би могла да сноси додатне трошкове уколико настави да дестабилизује Украјнину, саопштила је данас Бела кућа после телефонског разговора двојице председника.

23.23 – Велики број демонстранта присуствује антивладиним протестима испред зграде Врховне Раде у украјини, тражећи оставку вршиоца дужности председника Александра Турчинова, преноси Раша тудеј.

22.54 – Амерички председник Барак Обама је поново упозорио да ће се Русија сусрести са новим мерама уколико настави са провокацијом у Украјини.

22.20 – Министарство спољних послова РФ незадовољно извештајем посматрача ОЕБС-а

Извештај посматрачке мисије ОЕБС-а о Украјини грубо искривљује стање ствари у тој земљи, изјавио је Константин Долгов, специјални представник МСП РФ за људска права.

21.45 – Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе је изјавио да се нада да ће Украјина потписати Споразум о прикључењу одмах после председничких избора.

21.30 – Новирар руске телевизије Раша тудеј Грејам Филипс је објавио снимак на коме тврди да је дошао до украјинских војника и обавестио их да је новинар, али су они без обзира на то почели да пуцају на њега.

20.20 – Наоружана група преузела је данас контролу над касарном украјинске Националне гарде у граду Доњецку на истоку земље, јавио је репортер агенције Франс прес са лица места.

Политика