Вирус малих богиња уништио рак?!

0virusi-virus

ВАШИНГТОН – Тим стручњака клинике Мејо тврди да су успели да потпуно излече од рака једну пацијенткињу убризгавши јој вирус малих богиња.

„Имамо терапију коју дајете само једном а исход може да буде дугогодишња ремисија рака“, рекао је вођа студије, хематолог Стивен Расел. „Верујемо да би ово могао да постане лек“.

Пацијенткиња стара 49 година борила се са мултиплим мијеломом, раком који утиче на коштану срж. Неколико пута је била не хемотерапијама и на трансплантацији ћелија али то није било довољно.

Лекари су онда одлучили да јој дају већу дозу вируса малих богиња за које се зна да су „селективно токсичне“ за плазма ћелије мијелома, пише АФП. Нормална доза вакције против малих богиња садржи 10.000 инфективних јединица вируса. Доза која је дата пацијенткињи имала је 100 милијарди инфективних јединица.

„Изванредно је реаговала“, рекао је Расел.

И поред нуспојава у виду ужасне главобоље, температуре и повраћања, тумор на њеном челу убрзо је нестао а коштана срж јој се прочистила.

Ремисија је трајала девет месеци. Када је тумор на челу поново почео да расте, била је подвргнута локалној радиотерапији. Локални медији наводе да је жена сада здрава и да се лекари надају да ће идућег месеца бити потврђено и да нема рак.

Друга пацијенткиња која је учествовала у овој студији није била те среће. Жена је имала велике туморе по ногама и терапија их није смањила. Лекари су, међутим, успели да лоцирају путању кретања вируса богиња у њеном телу и открили су да богиње заиста нападају области где тумори расту.

Лекари се сада надају да би вирусотерапија могла да постане стандардни начин лечења рака иако је за то потребно још много истраживања. Следећи корак је нова студија у септембру када ће вирус малих богиња бити примењен на више пацијената.

Танјуг