Република Чешка: „Без НАТО трупа на нашем тлу“

bredlov
„Врховни командант“ НАТО-а генерал Филип Бридлав

Вашингтонским неоконзервативцима, војним добављачима и њиховим амбицијама ширења НАТО-а јуче је задат тежак ударац када су чешки лидери изјавили да не желе да буду домаћини страних трупа у својој земљи.

Мартин Стропницки, чешки министар одбране чија је земља ушла у НАТО заједно са Пољском и Мађарском 1999 године изјавио је за Ројтерс: „Ми добро знамо колико трајно стационирање трупа још увек представља проблем. Припадам генерацији која је искусила 80 000 совјетских војника овде стационираних у периоду „нормализације“ (после 1968.), и то је још увек известан психолошки проблем“.
НАТО-ов главни гласноговорник, генерал Америчког ратног аздухопловства Филип Бридлав, агресивно заговара војну експанзују на Исток и војни сукоб са Русијом откад је Вашингтон подржао војни удар у Кијеву прошлог фебруара.

Вашингтон је у периоду 2007 – 2010 ударио у зид противљења чешке јавности амиричко-натоовским плановима да се инсталира „одбрамбени штит“ у земљи, што су искусили Џорџ Буш и касније Обамина администрација. Вреди напоменути да су САД и НАТО првобитно покушали да продају пројекат као одбрану од „ракета из Ирана“, али као што су догађаји у Кијеву показали, ракетни програм је од почетка био створен за планирану конфронтацију са Русијом.

Неради да се додатно задужују, Чеси су се такође противили да задрже ниво својих војних трошкова изнад НАТО-овог предложеног циљаног нивоа од 2 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Притисак на чешког вођство да се покори жељама Вашингтона&Ко не треба потцењивати. Неиспуњавањем жеља НАТО-а и међународног синдиката оружја, Чеси ризикују да постану мета агресивног економског рата и промена режима америчког Стејт департмента и ЦИА, односно „обојене револуције“ у својој земљи.

Извор: http://21stcenturywire.com/2014/05/15/czech-republic-no-nato-troops-on-our-soil/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп