Обреновац ће бити цео евакуисан; Колубара тече центром Ваљева и прети да сруши мост

spasioci deca

У току евакуација великог броја људи из Обреновца, који је најтеже погођен поплавом. Колубара прети да сруши мост. Због поплава критично и у Убу, Свилајнцу, Параћину и Смедеревској Паланци. Опада водостај Тамнаве и Јадра. У спасавању ангажоване војне, жандармеријске и друге полицијске јединице. Угроженом становништву допрема се помоћ. Стигла помоћ и из Русије. Ситуација је катастрофална и биће још тежа. Очигледно је да ће морати да буде потпуна евакуација града“, рекао Вучић у Обреновцу.

15.45 – У реци Јасеници пронађено тело ватрогасца Д. Л. из Тополе кога је јуче однела бујица.

15.40 – У термоелектрани у Великим Црљенима код Лазаревца данас око 14 сати дошло је до пожара на главном трафоу, саопштио је МУП. Како се наводи, нема повређених, а екипе МУП-а су на терену. Како је речено, искочио је осигурач због чега је дошло до пожара.

14.55 – Ситуација је катастрофална и биће још тежа. Очигледно је да ће морати да буде потпуна евакуација града“, рекао Вучић у Обреновцу.

14.00 – Премијер Вучић у Обреновцу, где ниво воде достиже и три до четири метара, јавља репортер РТС-а. Тамо је и 60 руских спасилаца.

У Обреновцу су и министри Небојша Стефановић и Братислав Гашић и градоначелник Београда Синиша Мали.

Тим руских спасилаца

13.47 – У току евакуација у Свилајнцу

Начелник Одељења за ванредне сиатуације МУП-а за Поморавски округ Горан Кушић изјавио је да је у помоћ Свилајнцу стигла Војска Србије и да је у току евакуација грађана.

13.45 – Обреновац, набујала Колубара прети да сруши мост на улазу у град из правца Београда.

12:46 – Предраг Марић: До сад евакуисано 2.500 људи из Обреновца

Начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Матић изјавио је да евакуација становништва из Обреновца и даље траје, да је јутрос од пет сати евакуисано 2.510 људи, а да је непосредно још угрожено око 1.400 особа.

12.28 – 500 војника помаже поплављеним подручјима

Министарство одбране саопштио је да је на поплављеним подручјима од јутрос ангажовано око 500 припадника Војске Србије.

12.15 – Хеликоптерска јединица МУП-а евакуише децу и запослене из обданишта на подручју Обреновца. Чамцима се Евакуишу деца и одрасли из Основне школе „Јован Јовановић Змај“. Убрзана евакуација из хотела.

11.45 – ЕУ ће послати у Србију пумпе високог капацитета и стручњаке, саопштила је европска Служба за координацију у хитним ситуацијама. Очекује се да ће пумпе стићи у Србију најкасније сутра.

11.35 – У Свилајнцу 1.000 људи на спратовима чека евакуацију, али им се не може прићи, рекао председник општине Свилајнац Предраг Милановић. Параћину неопходна помоћ.

Како јавља репортер Б92, иако је киша престала да пада, у Обреновцу је веома критична ситуација. Од синоћ је потпуно поплављен центар, али вода и даље надолази. Струје је нестало јутрос у 6 ч. Премијер Србије Александар Вучић упутио апел грађанима Обреновца да не остају на крововима и да слушају сапсиоце.

„Хтео бих да замолим грађане, критично је по животе људи…Молим људе да не стоје на крововима и не одбијају помоћ у евакуацијама. Молим људе да нас не приморавају да употребимо силу, јер само желимо да их спасемо. И људи из специјалних јединица, Жандармерије, сви су тамо само да их спасемо и ја ћу бити рамо за два, три сата“, поручио је Вучић који се укључио телефонски у јутарњи дневник РТС.

Он је рекао и да је у Обреновцу угрожен велики број људи, на које је апеловао да не отежавају ситуацију спасиоцима, јер тиме ризикују и своје и њихове животе.

„Битан је живот, а о имовини ћемо бринути касније. Немојте остајати на крововима и високим спратовима, могу да се уруше“, поручио је премијер Србије.

Колубара тече главном улицом у Ваљеву. Из кишних облака у протеклих 48 часова на ваљевски крај сручило се око 150 литара воде по метру квадратном. На срећу, није било повређених нити страдалих лица док је по одлуци Градског штаба за ванредне ситуације из два ваљевска насеља Илиџа и Колубара 1 на левој обали реке Колубаре евакуисано 100 домаћинстава. Због лоше временске прогнозе, овај број највероватније неће бити коначан.

Помахнитала Колубара се код парка на Јадру, у најужој градској зони, отргла контроли и главном Карађорђевом улицом, негдашњим корзом, кренула ка центру града. Тако нешто не памте ни најстарији Ваљевци. Приликом изласка из корита поплавила је бројне локале на Јадру, Кнез Милошевој, Карађорђевој, Поп Лукиној и осталим попречним улицама.

Начелник Полицијске управе Београд Веселин Милић је рекао да је Обреновац у овом тренутку најугроженија тачка у Србији и још једном је апеловао на грађане да слушају надлежне по питању евакуације.

Председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је за Б92 да је ситуација веома тешка, да тренутно има грађана до којих не могу да стигну ни најобученији припадници специјалних снага и да је сада приоритет евакуација људи и допремање воде и хране до оних који су опкољени водом.

„Сада је јасно да је тачно све оно што смо причали протекла 72 сата. Многи су мислили да неће бити овако страшно, али је сада време да се сви ангажујемо како бисмо санирали ситуацију. Надамо се да ћемо до вечерас стабилизовати ситуацију у Обреновцу“, рекао је Чучковић.

Како јавља репортер Б92, вода је потпуно прекрила град, висина водостаја се мери метрима, а улазак у град је од јутрос немогућ без помоћи жандармерије.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је за Б92 да, иако је цео Обреновац поплављен, не треба паничити јер су све службе, као и сва расположива средства на терену и раде на томе како би се угроженом становништву помогло.

Београд ради на припремама за евакуацију, уколико до ње дође, и у том смислу у приправности су све службе, попут аутобуса, места где би људи евентуално били смештени, дежурају здравствене установе, казао је он.

У Обреновцу су и припадници Војске, полиције и Жандармерије, а стижу и Руси око 12ч, каже Мали.

Нестала једна старија особа

Према речима начелника Сектора за ванредне ситуације Предрага Марића, има индиција да је у Обреновцу нестала једна старија особа. Он каже да су у Обреновац упућене додатне снаге из Сектора за ванредне ситуације из Војводине, као и тимови противтерористичке јединице, који су били у Лазаревцу и Убу и обавља се евакуација становништва.

„Имамо индиције да се једна старија особа у Обреновцу води као нестала, а то би, уколико је дошло до трагичног исхода, била трећа жртва овог поплавног таласа у Србији“, додао је Марић.

Седам лекарских екипа упућено је у Обреновац који је задесила поплава, изјавила је јутрос Танјугу портпарол Хитне помоћи Нада Мацура. Мацура је рекла да се екипе већ налазе на лицу места код хотела „Обреновац“ и да четири тима збрињавају људе, а да три екипе још чекају да буду распоређене.

„Београђани морају бити мало стрпљиви, јер смо седам екипа послали тамо“, поручила је Мацура.

У Свилајнцу недостаје помоћ

Од јутрос је тешка ситуација и у Свилајнцу, а надлежни моле за помоћ у људству и механизацији.

Угрожени у поплављеним подручјима којима је потребна помоћ спасилачких екипа, могу позвати бесплатно број 112 са свих мрежа мобилних оператера, саопштено је из МУП-а Србије. Ова могућност биће на снази док траје ванредна ситуација, саопштио је Биро МУП-а за сарадњу с медијима.

Отворене су и три линије за евакуацију: 011/2741-157, 011/2289-208 и 011/2282-910. Линије су намењене само за евакуацију, не за информације.

Б92-Блиц-РТС-Танјуг