Велики број наркомана међу украјинским демонстрантима на Мајдану – званични извештај

мајдан

МОСКВА, 16. мај. / Итар-Тасс /Међу украјинским демонстрантима на Тргу независности Кијева, познатијем као Мајдан, био је укључен велики број наркомана, изјавио је навинарима у петак шеф савезне службе за контролу лекова Русије, Виктор Иванов.

У појединим медијским извештајима у фебруару могло се видети да су кесе са психостимулативним супстанцама које иначе користе америчке оружане снаге, а користе се у спорту као „медицинска средства“, биле допремљене на Мајдан, рекао је он.

„Немам информацију да су лекови испоручени из Сједињених Држава“, додао је он. „Али, ми смо дошли до информације да је велики број наркомана учествовао у протестима на Мајдану – другим речима, људи са апсолутно измењеном свешћу, у психоактивном стању.“

„Ово је информација коју ми имамо и имају је наши украјински партнери, такође,“ рекао је Иванов.

Мајдан је назив за Трг независности у центру Кијева, који је симбол украјинских протеста. Реч „Мајдан“ се такође користи као заједнички назив за све антивладине протесте у Украјини.

Украјина је у политичким превирањима. Насилни антивладини протести, који су почели у новембру 2013., када је земља суспендовала потписивање споразума о придруживању са Европском унијом у корист ближих веза са Русијом, резултирали су пучом у фебруару 2014.

Украјинска криза се продубила када су Република Крим и Севастопољ, град са посебним статусом на Кримском полуострву, где су већина становника Руси, потписали споразуме о поновном уједињењу са Русијом 18. марта, након референдума који је одржан два дана раније и у којима је велика већина становника Крима гласала да се одвоји од Украјине и придружи се Руској Федерацији.

Извор: http://en.itar-tass.com/world/731910

Превод: СРБИ НА ОКУП