ЛДП: Недопустиво да Иринеј позива на линч

irinej gavrilovic

Либерално демократска партија (ЛДП) сматра да је, како наводе у саопштењу, асполутно неприхватљиво да патријарх Иринеј као поглавар Српске православне цркве (СПЦ) „позива на линч људи који учествују у организацији Прајда“.

– Државне институције су обавезне да заштите људска права и грађанске слободе загарантоване Уставом и законима, без обзира на националну, верску, сексуалну и другу различитост. Најновије изјаве људи који воде СПЦ представљају подмуклу злоупотребу поштовања које црквени великодостојници уживају у нашем друштву и сурово поигравање с осећањима милиона верника – истиче се у саопштењу.

Наводе и да поштују СПЦ, њене вредности и улогу у друштву, али додају да одбијају да прихвате да појединци из њених редова узимају за право да одлучују о питањима живота и смрти у Србији.

– Захтевамо да државни органи у најскоријем року реагују и докажу посвећеност у одбрани демократских принципа и процедура обезбеђивањем услова за одржавање Прајда у Београду – наводи се.

Патријарх је иначе, јуче током служења молебана рекао да се у Београду спрема скуп који представља велико безакоње и мрски порок, „којим се поносе и и истичу своје достојанство и демократију, а све против бога и закона живљења“.

БЛИЦ