Хелмут Шмит: Постоји опасност од трећег светског рата

Helmut Smit

Берлин – Бивши немачки канцелар Хелмут Шмит упозорио је актере најновијих догађаја око украјинске кризе, САД, Русију и ЕУ, на опасност трећег светског рата.

„Европа, Американци, али, такође и Руси понашају се тако, као што је аутор Кристофер Кларк у својој књизи, вредној читања, о почетку Првог светског рата и описао, као месечари“, рекао је Шмит данас у интервјуу „Билд“-у.

Он је критиковао Европску комисију да се превише меша у светску политику „премда се највећи број комесара у то једва да и разуме“.

Шмит наглашава да се садашња ситуација у Украјини све више може поредити са ситуацијом у Европи, у лето 1914. године и упозорио да опасност заоштрења ситуаиције, као у августу 1914. године, расте из дана у дан.

Такође, критиковао је ЕУ због њеног споразума о асоцијацији са Украјином, али и службенике и чиновнике у Бриселу да се мало разумеју у политику. Бивши канцелар је рекао да је сада нужно да све стране у украјинском сукобу седну за преговарачки сто и да се то односи и на Русе и Украјинце, али и Белорусе.

„Оно што нам је потребно јесте сусрет, по узору на Конференцију о сигурности и сарадњи из 1975. у Хелсинкију“, рекао је Шмит и подржао шефа немачке дипломатије Франка-Валтера Штајнмајера у његовим активностима за једну мировну конференцију о Украјини.

„За сада на жалост нема никог са конструктивним решењима за Украјину“, рекао је Шмит и додао да је европском парламенту потребна знатно већа моћ у односу према бирократама у Бриселу.

Бивши немачки канцелар се, без обзира на године, и даље појављује у немачкој јавности и даје своје мишљење у актуелним темама, а његова реч се поштује и када критикује и када хвали.

Он је, пре свега, критички расположен према канцеларау Ангели Меркел и министру финансија Волфгангу Шојблеу.

Танјуг