Есад Џуџевић: Очекујем да до уласка Србије у ЕУ ниједан Бошњак неће имати презиме са „ић“ или „вић“

Bosnjacko_nacionalno_vece_Dzudzevic

Председник Бошњачког националног већа Есад Џуџевић позива Бошњаке да из својих презимена одстране -ић.

Џуџевић каже да ће експертски тим састављен од етнолога, антрополога, историчара до краја јуна направити оквирни елаборат у оквиру кога ће формирати неколико критеријума на основу којих би припадници бошњачког народа могли да сазнају како да врате своја изворна бошњачка презимена која су њихови преци имали до, како каже, 1912. године.

– Мој прадед Ибрахим Џуџо, затим дед, па и отац рођен 1905. године презивали су се Џуџо, а онда је у новим књигама након 1912. године, пошто су претходне матичне књиге спаљене, без сагласности и питања добио наставак -вић. Зато ћу у складу за важећим законом, у наредних 10 дана вратити моје презиме у општинској управи. Очекујем да до следећег пописа становништва и до уласка Србије у Европску унију ниједан Бошњак неће имати презиме са -ић или -вић – закључује Џуџевић.

Он је додао и да је овај предлог изнео пре 30 година да би то био скандал, али да је данас то сасвим нормално, мада очекује реакције. Прве реакције већ стижу, и то од самих припадника бошњачког народа, оцењујући овакав предлог бесмисленим. Аида Ћоровић, народна посланица и активисткиња, изричита је да она неће мењати презиме.

– То је лични став Есада Џуџевића. Не видим начин да мене натера и верујем да ће код већине Бошњака наићи на отпор. Он не може да натера било кога да то уради, нема ингеренције чак ни да се тиме бави. Ако он лично то жели, слободно. Изјава је толико бесмислена, да скоро оставља без коментара. Он нема права да се меша у лични живот и да задире у приватност свакога од нас – изричита је Аида Ћоровић.

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић оцењује овакав потез репресијом над сопственим народом.

– Џуџевић има право да се зове како хоће, он може да мења своје презиме, да га скраћује и ради с њим шта год хоће, али наметати целом народу промену презимена је репресија над сопственим народом. Ово је само потврда болесне жеље да се по сваку цену буде у медијима и да се привуче пажња, па макар и оваквим најглупљим и најневероватнијим изјавама које могу само да нас насмеју. Већу будалаштину нисам чуо, а у Србији се свашта изговара. Од данас је постао шампион глупости – закључио је Омеровић.

Расим Љајић: Дајте му Нобела

Расим Љајић, председник Социјалдемократске партије Србије, у ироничном тону предлаже Џуџевића за Нобелову награду.

– Предлажем га за Нобелову награду за иновације. То је подједнако реално као и ово што он предлаже. На овакву ствар, једноставно, паметан човек не може да да озбиљан коментар – прокоментарисао је Љајић за „Блиц“.

Поставио и таблу Аћиф-ефендији

Есад Џуџевић је у августу 2012. године поставио таблу у Новом Пазару на место на којем је некада била кућа Аћифа Хаџиахметовића.

Табла је постављена у пешачкој зони у центру Новог пазара и означава да је некада ту живео један од вођа тадашње партије Џемијет и посланик у Скупштини Краљевине Југославије. Постављању табле присустовао је и тадашњи министар Сулејман Угљанин, а Влада Србије је наложила да се спорна табла што пре уклони, јер се не може дозволити глорификација људи који су сарађивали са окупаторима током Другог светског рата. Међутим, никада није скинута.

И. Крањчевић – Блиц