Украјинска армија пуцала на екипу телевизије Russia Today у Краматорску; Кијев шаље војнике „прекаљене“ у Ираку на проруско становништво на истоку; Украјинска армија наставља са гранатирањем Славјанска, борбе код Краматорска, има убијених

ukrajinska-vojska(10)

23:11 – САД поново позвале Француску да не продаје Русији војне бродове

САД сматрају да Француска треба да одустане од продаје носача хеликоптера „Мистрал“ Русији, изјавила је представница Стејт департамента Мари Харф, преносе РИА Новости.

„Ми смо више шута изразили своју забринутост. Ми мислимо да сада није право време за тај посао“, рекла је Харф.

Председник Француске Франсоа Оланд је прошле седмице изјавио да је уговор потписан 2011. године, да се извршава и да ће бити завршен у октобру. Према његовим речима, документ неће бити предмет никакве ревизије.

Уговор у вредности €1,2 милијарде о изградњи два француска носача хеликоптера за ратну морнарицу Русије је потписан у јуну 2011. године. Очекује се да ће први брод „Владивосток“ ступити на службу руске флоте 2014. године, а други „Севастопољ“ – 2015. године.

23:10 – Ангела Меркел: Неопходна је сарадња са Русијом

Канцлер Немачке Ангела Меркел сматра да је неопходно да се настави тесна сарадња са Русијом, без обзира на украјинску кризу. Она је то изјавила у интервјуу немачком Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Меркел је, такође, истакла да Берлин искључује могућност војног решавања кризе у Украјини и инсистира на дипломатском регулисању ситуације.

Истовремено, канцлер се није сложила са изјавама министра економије Немачке Зигмаром Гибријелом, који је признао да је политика Европске уније према Кијеву била непромишљена. 

21.30 – Кијев шаље војнике прекаљене у Ираку на проруско становништво

КИЈЕВ – Влада у Кијеву решила је да појача операцију против проруског становништва на истоку Украјине тако што је у прве линије фронта послати искусне борце који су ратовали по свету – у Ираку на пример.

„Дошли су људи који су се прекалили у Ираку, то нису кабинетски и салонски генерали, него војници који су се стварно борили, што буди нову наду“, изјавио је Лигу Новости шеф Центра за војно-политичке студије Дмитриј Тимчук.

Тимчук каже да је активирање официра који су ратовали у Ираку важно и у светлу одржавања председничких избора – у Ираку су три пута одржавани избори у ратним условима.

21.22 – Медведев зачуђен изјавама Европске комисије

Премијер Дмитриј Медведев је зачуђен изјавама Европске комисије по поводу повећања цена гаса за Украјину са стане Гаспрома. Он је то написао на својој Фејсбук страници.

„Са чуђењем сам открио да европски комесари сада одређују и праведност цена по уговору. Увек сам сматрао да је цена резултат споразума страна“, написао је премијер.

Медведев претпоставља да ЕК хоће да подржи Украјину, али само на речима. Он је предложио да издвоје новац Кијеву како би платио дугове за руски гас.

20.50 – Генерални секретар ОЕБС: Украјини су ускоро потребни парламентарни избори

Генерални секретар ОЕБС Ламберто Занијер сматра да ће у Украјини релативно брзо морати да се одрже парламентски избори – када национални дијалог почне да даје резултате.

20.35 – Испред украјинске амбасаде у Москви везане су георгијевске траке, црвено-наранџасте боје, симбол победе.

20.22 – Украјински тајкун Петро Порошенко највероватније ће победити на изборима за председника државе 25. маја и то у првом кругу, показали су данас објављени резултати једне анкете, пренео је Ројтерс. Према тој анкети, Порошенко би могао да добије 54,7 одсто гласова.

20:04 – Украјинска армија пуцала на екипу телевизије Russia Today у Краматорску

Сарадница ТВ канала је преко свог Twitter саопштила да нико од чланова екипе за снимање није рањен. Аутомобил је слетео у јарак када је на њега отворена ватра.

МОСКВА, 15. мај – РИА Новости.Украјинска армија је у четвртак напала на сниматељску екипу ТВ канала Russia Today у Краматорску, на југоистоку Украјине, саопштено је на сајту канала.

„На аутомобил сниматељске екипе видео агенције RT Ruptly је отворена ватра из два оклопна транспортера украјинске армије код Краматорска у Доњецкој области“, стоји у саопштењу.

Сарадница ТВ канала је преко свог Twitter саопштила да нико од чланова екипе за снимање није рањен. Аутомобил је слетео у јарак када је на њега отворена ватра.

Раније је, у току борби у Мариупољу, рањен 22-годишњи новинар, хонорарни сарадник видео агенције RT Ruptly Фјодор Завалејков. Са тешким прострелним ранама на стомаку он је пребачен у локалну болницу и хитно оперисан. После неколико дана он је пребачен у Москву, где је по други пут оперисан. Тренутно је његово стање стабилно.

20.00 – ЛОНДОН – Сједињене Америчке Државе и Европа позвале су Русију да се уздржи од било каквих акција које би могле да угрозе миран ток овомесечних избора у Украјини, рекао је британски министар спољних послова Вилијам Хејг.

19.12 – Мисија ОЕБС у Украјини тренутно не види никаква ометања припреме предстојећих председничких избора у тој земљи, заказаних за 25. мај.

19.03 – Чоколадне фигурице у облику руског председника Владимира Путина, обученог као затвореника, продају се у украјинском граду Лавов.

18.45 – Јуриј Клименко: Русија мора да повуче војску са украјинске границе, пре него што Кијев потпише предлог „мапе пута” за ублажавање напетости

ЖЕНЕВА – Амбасадор Украјине при УН у Женеви Јуриј Клименко изјавио је данас да Русија мора да предузме конкретне кораке, укључујући повлачење војске са украјинске границе, пре него што Кијев потпише предлог „мапе пута” за ублажавање напетости.

„Није довољно рећи да ћемо урадити нешто, као што то чини Руска Федерација. Већ смо превазишли фазу речи”, рекао је Клименко новинарима. „Чули смо много речи и обећања од Руске Федерације, али у пракси је то сасвим другачије.„

Русија је обећала да ће повући снаге с границе према Украјини, али војници су и даље на истом месту у истом броју, а Москва сада планира да 25. маја, на дан председничких избора у Украјини, одржи маневре близу границе, тврди Клименко, пренео је Ројтерс.

Украјински амбасадор је позвао руског делегата у УН да објасни ту „логику”.

„За мене, логика је сасвим јасна, а то је да се учини све што је могуће како би се омели председнички избори у Украјини”, казао је Клименко.

Повлачење руских снага није део „мапе пута”, коју је прошле седмице предложила Швајцарска, председавајућа ОЕБС-а.

Циљ предлога јесте да се подстакне реализација споразума који су 17. априла у Женеви потписале ЕУ, Русија, Украјина и САД.

18.25 – Андреј Келин: Кијев врши притисак на специјалну посматрачку мисију ОЕБС у Украјини

Кијев врши притисак на специјалну посматрачку мисију ОЕБС у Украјини, изјавио је амбасадор Русије у ОЕБС Андреј Келин.

Према његовим речима, у извештајима мисије се уопште не говори о казненој операцији, коју власти проводе на истоку земље. Он тврди да су у случају наставка операције „врло мале шансе за дијалог“.

Амбасадор РФ је истовремено истакао да Русија и даље подржава посматрачку мисију, јер је то једина институција у Украјину која улива поверење.

16.02 – Москва није примила никакав званичан захтев проруских снага из источног украјинског региона Доњецка да уђе у састав Русије, након референдума о самоопредељењу прошлог викенда, рекао је портпарол министарства спољних послова Русије Александар Лукашевич.

15.44 –Украјинска војска уништила је у ноћашњим операцијама две базе проруских побуњеника у Славјанску и Краматорску, рекао је данас вршилац дужности председника Украјине Александр Турчинов.

15.16 – Председник Русије Владимир Путин изјавио је да ће Москва од следећег месеца испоручивати гас Украјини само ако га буде плаћала унапред, јавља АП.

Русија рачуна на активнију сарадњу ЕУ у решавању проблема дуга Украјине за гас, изјавио је председник РФ Владимир Путин у специјалном обраћању европским лидерима.

Путин је истакао да је Русија била приморана да донесе одлуку о преласку на авансно плаћање гаса за Украјину. Гаспром није добио ни једно једино плаћање за испоручени гас у Украјину.

Укупан дуг украјинске стане на данашњи дан износи више од $3 милијарде. „И то без обзира на то што је украјинска стана добила прву траншу од ММФ у вредности од $3,2 милијарде“, рекао је Путин.

15.09 – Присталице украјинског председничког кандидата Пјотра Порошенка напале су изборни штаб његове ривалке, бивше премијерке Јулије Тимошенко, изјавио је портпарол Отаџбинске партије Сергеј Соболојев, преноси Раша тудеј.

Нападнуте су просторије Отаџбинске партије у Виници, прецизирао је Соболојев.

14.52 – Ако се догоди да Кремљ покуша да омете изборе у Украјини 25. маја, онда ће САД и њени европски савезници приступити увођењу додатних економских санкција, саопштио је данас у Лондону високи неименовани амерички званичник.

14.42 – Становници Славјанска одсечени су од најнеопходнијих потрепштина, као што су медицинске, извештава новинарка руског ТВ канала Раша тудеј Пола Силер.

14.40 – Посланик „Отаџбине“: Партија региона иницира оставку Турчинова

Народни посланик Партије региона Николај Левченко иницира оставку председника Врховне раде, в.д. председника Украјине Александра Турчинова, саопштио је у четвртак на брифингу в.д. шефа фракције „Отаџбина“ Сергеј Собољев.

„Да, господин Левченко је говорио данас (на мировном савету) о том захтеву и рекао да би хтели да добију подршку партије УДАР, пошто већ имају подршку Комунистичке партије“, цитира украјинска агенција Лига бизнис форум.

Партија региона је раније изјавила да одлучно протестује против масовног убиства људи у јужним и источним регионима Украјине и захтева хитан прекид антитерористичке операције и позива власти да одмах почну преговоре са демонстрантима.

14.37 – Вашингтон је знао шта ће се десити ако се умеша у украјинску кризу, пише Морнинг Стар, а преноси руски портал Политонајн. Лист се позива на дипломатску преписку високог званичника САД Вилијема Бернса још из 2008, која је процурела захваљујући Викиликсу.

Вилијам Бернс, који је сада заменик државног секретара, у извештају који је процурео детаљно је анализирао проблеме и опасности које може да изазове интервенција САД, ЕУ и НАТО у Украјини.

14.29 – Заменик шефа руске дипломатије Генадиј Гатилов рекао је да би украјински нацисти могли да протумаче као подршку одбијање западних земаља да подрже резолуцију УН против глорификације нацизма. „Годинама смо иницирали нацрте резолуција против глорификације нацизма, а западни партнери их одбацују“, истакао је он. Одбацујући руску иницијативу, Запад прећутно одобрава појаве које доводе до пораста нетолеранције и антисемитизма, закључио је Гатилов, преноси Итар-Тасс.

14.25 – Александар Новак: РФ не види начина да Украјина плати дуг за гас, чак и да се смањи цена

РФ не види начина да Украјина плати дуг за испоручени руски гас, чак и да се направи попуст због економске ситуације у земљи, изјавио је новинарима у Москви министар енергетике РФ Александар Новак. Дуг државне компаније „Нафтогаз Украјина“ за испоручени руски гас је већ достигао $3,5 милијарде, а које Кијев не жели да плати по цени $485 за хиљаду кубних метара.

У таквим условима РФ је донела одлуку у складу са уговором о преласку на авансно плаћање са Украјином. Гаспром је у уторак испоставио Нафтогазу прелиминарни рачун за јуни. Ако рачун не буде плаћен, Русије може 3. јуна искључити гас Украјини.

14.20 – Александар Лукашевич: Русија забринута погоршањем унутрашњополитичке ситуације у Украјини

Русија је забринута наставком деградације унутрашњополитичке ситуације у Украјини, изјавио је званични представник МСП РФ Александар Лукашевич.

Према његовим речима, Кијев не жели да почне процес националног помирења. Потврда тога је и објава завршне фазе „контратерористичке акције“.

Лукашевич је, такође, истакао да још увек није покренута адекватна истрага трагичних догађаја у Одеси, где је погинуло неколико десетина људи. Представник МСП РФ сматра да је то доказ неодговорности кијевских власти, које подржавају националистичко-радикалне снаге, укључујући и Десни сектор.

14.12 – Народни градоначелник Горловке у Доњецкој области Александар Сапунов поднео је оставку на седници градског савета и функцију је преузео његов заменик Едуард Матјуху, јавља Интерфакс. Матјуха је изјавио да му је први задатак да се стабилизује ситуација у граду.

13.38 – Украјина је спремна да до краја маја плати Русији 4 милијарде долара за гас, изјавио је заменик министра енергетије Игор Диденко. Кијев је рачунао да га 1.000 кубних метара гаса кошта 268,5 долара, додао је он.

13.30Украјинске снаге безбедности убиле су троје житеља вароши Краматорска, а троје су ранили, јавља Итар-тасс. Безбедњаци су отворили ватру на три аутомобила. У једном је била породица која се враћала кући, у коју су хладно пуцали на лицу места. Још једна жена је погинула јер ју је метак погодио док је излазила из оближњег салона аутомобила.

13.26 – НАТО не може да помогне Украјини с опремом и одбраном, изјавио је генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен.

Он је потврдио да је Алијанса одлучила да ојача партнерство с Украјином, али подвукао је да није исто кад је нека земља чланица НАТО и кад није. „Заједничка одбрана према Члану 5 Вашинтонског споразума важи само за земље чланице“, изјавио је он.

12.20Бивши немачки канцелар Хелмут Кол, почасни грађанин Европе и „канцелар ујединитељ“, како га Немци зову, изразио је данас забринутост због развоја ситуације у Украјини и заложио се за разговоре као пут ка решењу кризе.

„Ја сам веома забринут због развоја догађаја.То је једна веома озбиљна ситуација. Ми сада, пре свега, морамо брзо једни са другима поново почети да разговарамо. Моје искуство ми говори да је то могуће, само морамо то да желимо“, рекао је 84-годишњи Кол у интервјуу таблиоду „Билд“.

11.51 – Правда: Бела кућа тврди да у Украјини нема америчких плаћеника

Бела кућа тврди да у Украјини нема америчких плаћеника иако су баш амерички обавештајци, као и украјински, први јавили о томе, јавља Правда.

Представник Света за националну безбедност САД Лора Лукас Магнусон изјавила је да компанија за безбедност „Академи“ тврди да њени људи нису у Украјини.

„Компанија ‘Академи’ већ два месеца демантује наводе да су њени људи ангажовани у Украјини“, каже Лукас Магнусова.

Низ светских агенција известило је о присуству америчких војних плаћеника у Украјни, а управо су амерички обавештајци, као и немачки, први јавили о њиховом доласку.

11.49 – Доњецка Народна Република почела је да формира своју војску, саопштили су званичници ДНР. Опремају је оружјем одузетим милицији, јавља дописница руског ТВ канала Раша тудеј Пола Силер.

11.41 – Народне власти самопроглашене Доњецке Народне Републике поставиле су ултиматум властима у Кијеву, јавља руска 1ТВ. „Ако за неколико сати из Доњецка не буде уклоњена војна техника и људство, ја за своје поступке не одговарам“, изјавио је заменик командната армије Доњецке Народне Републике Сергеј Стрељук.

„И неће ми више бити важно ко је снама, а ко је против – младићи од 19 година или искусни професионалци“, преноси његове речи Известија.Нема компромиса, казао је Стрељук, биће поштеђени само представници власти у неколико већих градова.

11.35 – У Славјанску је већ формиран први батољон, јавио је „народни градоначелник“ тог града Вјачеслав Пономарјев и додао да је најмање 11 украјинских војника погинуло је у ноћашњем сукобу са снагама самоодбране Доњецке Народне Републике код Славјанска и Краматорска.

11.26 – Генадиј Гатилов: Запад подржава радикале у Украјини, не поштујући резолуцију РФ у УН о нацизму

Запад, који одбија да подржи у УН руску резолуцију о неприхватљивости величања нацизма, подржава фашистичке елементе, рачунајући и оне који делују у Украјини, изјавио је заменик шефа МСП РФ Генадиј Гатилов.

Све то, према његовим речима, доводи до тога да фашизам подиже главу.

10.37 – У борбама које се воде код Краматорска погинуо је један припадник самоодбране Доњецке области, јавља РИА Новости. Украјинска војска довела је током ноћи појачање у људству и артиљерији, а над градићем круже хеликоптери.

10.30 – Украјински посланик Олег Царев изјавио је да су непознати људи у црним униформама покушали да му запале кућу у Дњепропетровску, али су оманули и запалили комшијину кућу, јавља РИА Новости. Царев, вођа покрета Југоисток и присталица федерализације, изјавио је да су се тројица у црном довезла синоћ пред комшијину кућу, провалили му ограду, пуцали у аутомобил паркиран у дворишту и побегли, а одмах затим букнуо је пожар.

10.21 – Више од 200 Маријупољаца запослених у металургији, којима су се придружили представници јавних организација и становници, организовало је акцију рашчишћавања свог града од барикада – гомила аутомобилских гума, шута, дрвећа, врећа с песком и бетонских плоча. Акција се зове „Град без барикада“ и већ су очишћене и за саобраћај оспособљене главне градске улице, јавља Интерфакс.

10.13 – Украјинска Национална гарда потврдила је да је у Доњецкој области заробљен командант Источне команде Војске Украјине пуковник Јуриј Лебед, јавља вести.ру. Лебеда су 12. маја отели наоружани људи док се враћао кући, додаје се у саопштењу.

10.09 – Без обзира на политичку ситуацију, сви, укљујући Украјину, морају да плате за енергију која им је испоручена, изјавио је премијер Русије Дмитриј Медведев на 14. министарстком састанку Међународног енергетског форума. Медведев је додао да Русија држи до своје репутације поузданог енергетског снабдевача. „Русији су важни сви њени партнери – и азијски и европски, ни са ким нећемо раскидати уговоре и казати ‘не'“, рекао је премијер.

10.00 – Заменик команданта армије ДНР: Ако за неколико сати из Доњецка не буду уклоњени војна техника и људство, ја за своје поступке не одговарам

ДОЊЕЦК – Народне власти самопроглашене Доњецке Народне Републике поставиле су ултиматум властима у Кијеву, јавља руска 1ТВ.

„Ако за неколико сати из Доњецка не буде уклоњена војна техника и људство, ја за своје поступке не одговарам“, изјавио је заменик командната армије Доњецке Народне Републике Сергеј Стрељук.

„И неће ми више бити важно ко је снама, а ко је против – младићи од 19 година или искусни професионалци“, преноси његове речи Известија.Нема компромиса, казао је Стрељук, биће поштеђени само представници власти у неколико већих градова.

У Славјанску је већ формиран први батољон, јавио је „народни градоначелник“ тог града Вјачеслав Пономарјев и додао да је најмање 11 украјинских војника погинуло је у ноћашњем сукобу са снагама самоодбране Доњецке Народне Републике код Славјанска и Краматорска.

09.56 – Украјина би брзо решила своје проблеме да Русија није интервенисала, изјавио је први председник те бивше совјетске републике Леонид Кравчук, преноси Кијев пост.

09.51 – Украјинска армија наставља са гранатирањем Славјанска

Украјинска армија је наставила са нападима на позиције присталица федерализације у Славјанску.

На северу града, недалеко од фабрике сточне хране, где се налази и контролни пункт који контролише час једна, час друга страна, се чују пушкомитраљези и артиљеријска паљба.

У ноћи између среде и четвртка министарство одбране Украјине је је изјавило да се код Краматорска воде борбе, али присталице федерализације нису потврдиле ту информацију. Према њиховим речима, тамо је све мирно, мада изнад стамбених квартала круже хеликоптери.

Такође, је саопштено да је код села Староварваровка почело чишћење. Онда се испоставило да је то био ватрени обрачун припадника украјинске армије са терористима радикалног „Десног сектора“.

09.26 – Око Славјанска и Краматорска се ноћас пуцало, борбе улазе у други дан, објавио на свом Твитеру британски новинар Грејем Филипс, дописник Раше тудеј.

09.08 – Припадници украјинских Снага безбедности заузели су телевизијски торањ код брда Карачун код Славјанска, јавља Раша тудеј. Командоси су долетели у два хеликоптера,  потиснули снаге самоодбране и „проширили зону контроле у радијусу од 5.000 метара од ТВ торња“.

09.00 – Ултиматум Доњецка: Кијев да се повуче с контролних пунктова иначе почињемо офанзиву

ДОЊЕЦК – Народне власти самопроглашене Доњецке Народне Републике поставиле су ултиматум властима у Кијеву, јавља руска 1ТВ.

Снаге Министарства одбране и националне гарде морају у року од неколико дана да ослободе све контролне пунктове; у супротном, војне јединице ДНР, зачетак њене будуће армије, прећи ће у офанзиву.

У Славјанску је већ формиран први батољон, јавио је „народни градоначелник“ тог града Вјачеслав Пономарјев.

Шеф Савета националне безбедности Украјине Андреј Парубиј је изјавио да ће армија на истоку земље реаговати још снажније него раније.

Борбе се воде код Пољопривредног завода на северу Славјанска.

08.51 – Вашингтон је затражио од Русије да подржи председничке изборе у Украјини, заказане за 25. мај, јавља Кијев пост. Избори ће бити слободни и поштени и Русија би требало да их подржи, изјавио је прес секретар Беле куће Џеј Керни.

08.49 – САД негирају да су амерички плаћеници у Украјини. А Украјина негира да има хеликоптере с логом УН, иако они лете по њеном небу, објавио је на свом Твитеру шеф руске мисије у Парламентарној скупштини Савета Европе Алексеј Пушков.

08.44 – Украјински војници наставили су операцију против присталица федерализације у Доњецкој области. Јутрос је почела пуцњава у предграђима Славјанска. Очевици кажу да се борбе воде на северу граде код Пољопривредног завода, где је постављен контролни пункт снага самоодбране.

08.25 – Проруски настројени демонстранти прекинули су предизборни скуп немачке канцеларке Ангеле Меркел у Берлину, позивајући на хапшење „нациста у Украјини“, објавили су данас немачки медији. Око 100 демонстраната, који су носили капе са руским емблемом двоглавог орла, извиждали су синоћ Меркелову и махали плакатима на којима је писало „Ухапсите нацисте у Украјини“ и „Без рата против Русије“, пренела је агенција АФП.

08.15 – Народна Република Доњецк коју су прогласиле присталице федерализације те регије оформила је Врховни савет који ће имати улогу скупштине, као и Савет безбедности, пренео је Итар-Тасс. Очекује се да ће у Врховном савету бити око 150 посланика. Источне украјинске области Доњецк и Луганск су се на референдуму 11. маја изјаснили за независност од Украјине.

07.53 – Присталице федерализације Украјине изјавиле су да је за њих бесмислен округли сто националног јединства који је јуче одржан у Украјини, а на који их власти у Кијеву нису позвали. „Ми нисмо добили позив да дођемо на округли сто и учествујемо у дијалогу“, изјавио је лидер проруских снага у Доњецку Денис Пушилин.

„Уколико власти у Кијеву желе дијалог, морају да дођу овде. Ако бисмо ми отишли у Кијев, били бисмо ухапшени“, рекао је он. На отварању скупа, вршилац дужности председника Украјине Александар Турчинов рекао је да су власти „спремне за дијалог“, али инсистирају да неће да разговарају са сепаратистима који су заузели зграде и сукобљавали се са владиним трупама на истоку Украјине.

Курир-Глас Русије-Танјуг-НСПМ