Роберт Фицо и Мило Ђукановић: Црна Гора спремна за НАТО

Djukanovic_Milo

Подгорица, Братислава — Премијер Словачке Роберт Фицо потврдио је да његова земља спада у ред оних које сматрају да је Црна Гора апсолутно спремна да постане чланица НАТО.

Фицо је, након сусрета с црногорским премијером Милом Ђукановићем у Братислави, домаћину тродневне међународне конференције о безбедности, рекао да ће Словачка у том духу развијати своје активности, уверен да ће на Самиту НАТО у Велсу током јесени Црна Гора добити позив за чланство.

„Имамо изузетне односе и очекујемо да ће и економски односи ићи узлазном путањом. Држим палчеве да успете на сваком плану“, рекао је Фицо.

С друге стране, Ђукановић је поручио да је имао изузетно садржајан разговор са Фицом, наводећи „да није реч о конвенциналним, већ о пријатељским односима“, пренела је Радио телевизија Црне Горе.

Он је поновио је да је Словачка била посвећена европским и евроатланским циљевима Црне Горе.

„Ово је била прилика да поразговарамо и о Украјини и потенцијалном утицају на безбедност у Европи. Разговарали смо доминантно о ситуацији на Балкану и у том контексту о амбицијама Црне Горе да уђе у НАТО…Било је речи и о интезивирању економске сарадње, посебно области енегетике“, навео је Ђукановић.

Црногорски премијер ће бити један од главних говорника на водећеем Форуму за спољну политику и безбедност у Централној Европи – Глобалном форуму безбедности.

Танјуг