НАТО оставио Србији музејске експонате

9F-117_Nighthawk_Front

Изложба „Извините, нисмо знали да је невидљив“ отвара се 16.маја у Музеју Војводине у Новом Саду. Ова се реченица чула први пут, након што је 27.марта у српском селу Буђановци српски пилот Золтан Дани оборио амерички авион Ф-117, иначе невидљив за радаре.

Као што се може претпоставити, изложбу чине експонати који су повезани са овим авионом Ф-117, међу којима су делови, фотографије, макета поља око села Буђановци. О припреми изложбе говори њен организатор, сарадник Музеја Војводине Иван Кукуров:

То је моја стара идеја. Ја сам сам у младости био припадник противавионске јединице. Кад је му то неко узговорио, он је рекао „добро, направићемо изложбу“. Други значјни елеменат је покушати да све делове тог авиона који се налазе у разним музејима и код разних људи сакупимо на једном месту. То није баш лако. Делове тог авиона су отишли на многе стране света. Људи који живе у том селу нису богати. Ту живе пуно људи који сакупљају старо гвожђе. И онда су се они обрадовали да ће моћи да нешто од тога употребе. Углавном то су они на различите начине употребили. Ко као ограду, ко за кукушињад. Један човек у селу користио је део кабине као кућицу за пса. Део тога смо се сакупили на изложби да то могу да виде наши посетиоци. Амерички официр је преживео обарање невидљивог. Његове јединице за евакуацију су га вратили у САД. Неколико година касније он се срео са Золтаном Данијем, човеком који је оборио његов авион над Београдом. Био је у посети ту у Србији, али је и Золтан Дани такође био код њих у Америци. То није никакова новост, то сви знају које су заинтересоване за ове ствари да је била употребљена једна у суштини веома застарела ракета. А то је доказ да у војној технологији уствари није ништа застарело. Тако су наши људи 1999. године употребили ракетни комплекс „СС 125 Нева“ и развејали мит о неуништивости стелс технологија. Показало се да су у праву били и руски стручњаци. Писало се и говорило се о томе на руској телевизији и у руској војној литератури да стелс је уствари магла.

Настављајући на тему о изложби у Музеју Војводине, Иван Кукуров је неке експонате издвојио:

Први пут ћемо моћи да покажемо јавности у Србији униформе једног и другог. Њих је тада делило 6 хиљада метара, толико је тај авион био висок изнад Југославије. Сада ће њихове те ратне униформе бити једна поред друге у истој витрини. То је од прилике један од важних елемената изложбе. Затим ћемо показати ликове страдалих људи из редова војних јединица. Неки од них су прво настрадали од натовских ракета које су специјално направљене за нападе на радарске посаде, системе навођења, и тако даље. Несрећом у нашој земљи јако пуно тих експоната које нам је НАТО поклонио. Такође има шала који ми у Музеју препричавамо. Када је Дани посетио у САД фабрику где је произведен F 117м они су се шалили да у ствари фабрика производи за нас музејске експонате, културна добра.

Време пролази, али тешко да се могу у потпуности заборавити страшни догађаји и дани 1999.године:

Најважнији посетиоци и циљна група су за нас управо посетиоци млађе од 15 година који знају то из прича својих родитеља да успоменемо да се то никада не понови. Међу свим градовима у Србији Нови Сад је жестоко бомбардован. Страховита штета је нанета. У једном граду који се налази на две обале реке су срушили све мостове, спалили су рафинерију нафте, оставили су га без струје. На једној обали није било чак ни станице Хитне помоћи јер је она била у другој половини града. Нови Сад је страшно пострадао. И ми ћемо заувек памтити шта нам је НАТО пакт урадио 1999. године.

Веома је симболично и то што ће изложба трајати до 10.јуна, на дан када је пре 15 година завршено бомбардовање. На отварању ће говорити и сам Золтан Дани, јер жива реч увек има више значаја у односу на фотографије. Након затварања изложбе, у дому Золтана биће уређена меморијална соба, где ће бити изложени сви експонати у вези са обарањем „невидљивог“ авиона 27.марта 1999.године у селу Буђановци.

Григориј Соколов – Глас Русије