Руси брију браде да докажу да нису Кончита Вурст

conchita-wurst

Московске власти нису дозволиле геј активистима да 27. маја одрже „Марш брадатих мушкараца и жена названих по Кончити Вурст“. Марш је требало да буде посвећен 21. годишњици укидања кривичног гоњења за хомосексуалност у Руској Федерацији.

„На одлуку градских власти ће хитно бити уложена жалба суду, тако да  пресуду можемо добити пре датума заказаног јавног догађаја“, рекао је оснивач покрета Московски понос (Moscow pride), Николај Алексејев.

Он је такође рекао да ће руски геј активисти 16. маја затражити дозволу за одржавање традиционалне годишње геј параде у Москви, заказане за 31. мај. „Ако власти још и некоординирају параду, као што је било током прошлих осам узастопних година, ми ћемо комбиновати „брадати марш“ назван по Кончити Вурст и геј параду у истом дану, 31. маја“, обећао је Алексејев.

Уметник трансвестит из Аустрије, Томас Нојвирт, који се појавио ове године на овогодишњем такмичењу за песму Евровизије у лику брадате жене Кончите Вурст, освојио је прво место у такмичењу. Занимљиво, ‘вурст’ се са немачког преводи као „кобасица“.

У Русији  је већини људи изглед аустријског уметника одвратан. Представници Руске православне цркве, као и један број посланика, тумаче његов / њен наступ као „пропаганду хомосексуалности и моралног пропадања“. Предложено је да се забране јавни наступи Кончите Вурст у Русији. Према посланицима, сценски имиџ и песме брадате креатуре неодређеног пола су увреда за већину становништва Русије и било које друге земље.

Многи млади Руси су се придружили најновијој интернет акцији „Докажи да ниси Кончита“. Многи људи, укључујући познате личности, почели су масовно да брију браде и постављају своје „пре и после“ фотографије на интернет.

Видео: Геј скандали потресају Европу

Извор: http://english.pravda.ru/news/society/15-05-2014/127577-russian_men_conchita_wurst-0/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп