Папа: Сви причају о миру, а у исто време тргују оружјем

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ватикан – Папа Фрања изјавио да постоји контрадикторност између позива међународне заједнице за мир, глобалне трговине оружјем и небриге за патњама избеглица.

„Сви говоре о миру, сви кажу да га желе, али, нажалост, пролиферација свих врста оружја води нас у супротном правцу“, рекао је папа групи новоименованих амбасадора при Светој столици, пренео је АФП.

„Била би апсурдна контрадикторност говорити о миру, преговарати о миру, а у исто време промовисати или дозвољавати трговину оружјем“, оценио је Фрања.

Говорећи о проблему избеглица, неколико дана пошто је 17 миграната изгубило живот у бродолому у либијским водама, папа је рекао да не треба чекати да се трагедија догоди па тек онда реаговати. „Време је да се суочимо с тим питањем на озбиљан и одговоран начин, с политичком перспективом“, казао је он.

„На неки начин је цинично промовисати људска права, а истовремено игнорисати и занемаривати мушкарце и жене који су приморани да напусте своју отаџбину и умиру у том покушају, без икакве међународне солидарности“, рекао је Фрања, подсећајући на бројне потресне приче о људским страдањима.

Активисти за заштиту права имиграната процењују да је у протекле две деценије више од 20.000 миграната изгубило живот у Средоземном мору у покушају да се домогну обала Италије.

Стотине илегалних миграната, углавном из Еритреје, Сомалије и Сирије, пристижу и даље свакодневно у Италију, чија влада упозорава на кризну ситуацију која захтева помоћ ЕУ.

Танјуг