Качавенда се сумњичи за убиство и обљубу?

vladika kacavenda

САРАЈЕВО – Душко Томић и Светлана Броз данас су Тужилаштву БиХ поднели кривичну пријаву против Василија Качавенде, пензионисаног владике тузланско-зворничког Српске православне цркве, објавио је сарајевски „Дневни аваз“.

Пријава се базира на основаној сумњи да је Качавенда у периоду од 1997. до 23. маја 1999. године наводно починио тешка кривична дела обљубе над малолетним богословом Блажановић Милићем и то више пута, али и због организације убиства Милића 23. маја 1999. године ради прикривања обљубе над њим.

Пријава се базира на сведочењима мајке, деде и бабе убијеног богослова Милића Блажановића, али и на најновијим сведочењима Братислава Марковића из Зворника, бившег старешине манастира Папраћа, пред Окружним тужилаштвом у Бијељини 7. априла 2014. године, и Бојана Јовановића из Београда, бившег ђакона СПЦ, који је пред истим тужилаштвом сведочио 17. априла 2014. године. Из споменутих сведочења произлази недвосмислен закључак да је тадашњи владика зворничко-тузлански Василије Качавенда, да би прикрио своје злодело вишеструког силовања малолетног богослова Милића Блажановића, у своме двору у Добоју, у периоду од 1997. године до 2009. године, организовао свирепо убиство у манастиру Папраћа 23. маја 1999. године, наводи лист.

Указује се да је Блажановић модификованом бомбом дословно разнет, а његови делови главе и откинуте саке тајно су сахрањени у дворишту манастира Папраћа, а преостали делови тела сахрањени су, без верског обреда, у гробљу његовог родног места Петрово.

Томић и Брозова траже да, због дугогодишњег избегавања процесуирања Василија Качавенде од Тужилаштва у Републици Српској, да то учини Тужилаштво БиХ, те да предложи Суду БиХ да се осумњичени Василије Качавенда ухапси и одреди му се притвор ради дугогодишњег застрашивања сведока који сведоче о његовим злоделима.

Лист наводи да је због дугогодишњег прикривања сексуалног злостављања на десетине богослова, али и кажњавања оних свештеника који су помогли откривању истине у вези са сексуалним злостављањем од бившег владике Качавенде, Душко Томић и Светлана Броз најављују и пријаву Одбору Уједињених нација (за праћење примене конвенције УН-а против мучења) против партијарха СПЦ Иринеја и садашњег зворничко-тузланског владике Хризостома.

Осим у своје име, Томић и Брозова поднели су пријаву и у име невладиних организација које представљају, а то су Дечја амбасада Међаши, ГАРИWО и Фондација „Имам петљу – Гариwо“.

Танјуг