Иринеј: Ако може Косово да се одвоји од Србије, зашто се РС не би одвојила од Федерације БИХ и припојила Србији?

patrijarh irinej

БЕОГРАД – Патријарх Иринеј изјавио је да премијер Александар Вучић „мора да подигне посрнулу нацију“, те да Република Српска треба да се припоји Србији, пошто за то „има много разлога“.

Патријарх је у интевјуу „Недељнику“ рекао да председник Владе Србије мора да „учини све да дође крај слабљењу и пропадању“ српског народа.
„А да бисмо се подигли, морамо бити свесни сами себе, своје историје, своје културе, свог положаја. Ако то ми сами не будемо прихватили и мењали се, други нас неће подићи. Потребан нам је заправо подвиг да се подигнемо. Доведени смо до просјачког штапа“, оценио је патријарх Иринеј.

Он је истакао да морамо дићи свест о себи самима, морамо обратити пажњу да осим економије и привреде, што је неопходно и неспорно, подигнемо и морал нашег народа.
„Нажалост, отворите само новине и видите колико крађа, проневера, колико убистава. Можда раније на то нисмо толико обраћали пажњу, али овако никада није било. Морал је наш највећи проблем. Морамо да размишљамо не само о томе како да смислимо неку вештину да се снађемо или нешто искористимо, него да почнемо да чинимо оно што је добро“, рекао је поглавар СПЦ.

На подсећање Недељника да је Вучић констатовао да ће Србију лако променити али нас Србе тешко, патријарх је рекао:
„Зато што је то најтеже. Лако је подигнути неку фабрику или било који објекат, али је тешко подићи морал човека. Али свако мора да уложи лични напор да промени себе. То је процес који споро тече и тражи велику вољу и жељу да себе изменимо и прилагодимо општим моралним принципима и назорима“.

Упитан како гледа на ситуацију у Украјини, одговорио је да се Крим не би десио „да није било Косова“.
„Насилно одузимање Косова и одвајање од Србије дало је могућност другима да то чине. То је грешка Америке, то је грешка Европе која ће бити скупо плаћена. Наш државни врх је све време указивао на тај проблем, али то нико није слушао“, истакао је патријарх.

На питање како се из Бањалуке, а често и од председника РС Милорада Додика чују поруке да би у РС требало да одржи референдум на којем би се отцепили од БиХ, патријарх је одговорио:
„То не би било никакво чудо. Тај процес је већ кренуо. Ако може Косово да се одвоји од Србије, зашто се РС не би одвојила од Федерације БИХ и припојила Србији? За тако нешто има много више разлога, јер с одузимањем Косова сада праве две албанске државе, а Србија са РС би била једна српска држава као што је то била вековима“.

Упитан на чему би Влада Србије требало да базира косовску политику и где је за СПЦ „црвена линија“ кад је о Косову реч, патријарх је рекао да је „оно што се данас дешава – изузимање Косова из Србије – нешто што ми не можемо никада да схватимо и прихватимо“.
„Оно што је требало чинити и што је требало да буде услов свих разговора јесте враћање српског народа на КиМ. То је морао да буде наш „цондитио сине qуа нон“ за те преговоре. Дакле, прва брига пре свега наше државе, али и оних који су помогли такво стање на КиМ морала је да буде да се поправе спаљене куће, врате уништена имања и омогући нормалан живот српског народа“.

На подсећање Недељника да је академик Добрица Ћосић недавно у интервјуу том листу оценио да је Косово изгубљено и да више не треба да потрошимо ни атом снаге на његову одбрану, патријарх је рекао да „тренутно стање јесте тешко, али тако нешто не сме да се чује“.
„Добрица Ћосић није смео да изјави да је Косово изгубљено. Не, господине Ћосићу, Косово није изгубљено…Косово није и не сме да буде изгубљено“, рекао је патријарх Иринеј.

На питање како сарађује с председником Томиславом Николићем и како је сарађивао с бившим шефом државе Борисом Тадићем, рекао је да је председник Николић човек из народа, њега народ врло добро схвата. „Говори језиком свог народа и изражава његове жеље. Разговарали смо више пута на прихватљив начин и за државу и за СПЦ. С Тадићем сам имао низ пријатељских сусрета и СПЦ му је захвална што је решио проблеме свештеника са социјалним дажбинама“.

Геј парада врх неморалног брега

Патријарх Иринеј изјавио је да је „геј па­ра­да врх ле­де­ног не­мо­ралног бре­га, скуп свих ма­на и по­ро­ка“.

„Жа­лим те љу­де ко­ји при­па­да­ју такозваној геј попу­ла­ци­ји. То је по­ре­ме­ћај или де­ви­ја­ци­ја љу­д­ске при­ро­де. Мо­гу да их ра­зу­мем, као и тај њи­хов про­блем, али не мо­гу да их ра­зу­мем што тај про­блем на­ме­ћу на­ма и што то јав­но по­ка­зу­ју“, рекао је патријарх Недељнику, одговарајући на питање да ли ће СПЦ од власти затражити за­бра­ну геј-па­ра­де.

Патријарх је навео да припаднике ЛГБТ популације не осу­ђује, не­го да их жали и да не мо­же да схва­ти њи­хо­во на­ме­та­ње.
„А да ли ће би­ти за­бра­ње­на та па­ра­да? Ничи­ја си­ла ни­г­де ни­је до­бра“, рекао је патријарх.

Танјуг