Клинтон упозорио светске лидере да Путин поново ствара велику царску Русију!

Bill-Clinton

Путин жели поновно да успостави Велику Русију, али не у терминима Хладног рата, већ царства из 19. века, истакао је Бил Клинтон

Бивши амерички председник Бил Клинтон оптужио је руског председника Владимира Путина да покушава да „поновно успостави Велику Русију“, и упозорио светске вође да можда немају посла с особом која рационално сагледава спољну политику.

„Путин жели поновно да успостави Велику Русију, али не у терминима Хладног рата, већ царства из 19. века“, истакао је Бил Клинтон одговарајући на питања током учествовања на годишњем Фискалном самиту фондације Питер Г. Петерсон.

Путин је посљедњих недеља подручја југоистока Украјине ословљавао именом „Нова Русија“ па је истицао право Русије на интервенцију у име етничких Руса који тамо живе.

Подсетимо, прошле недеље је руско-америчка новинарка Маша Гесен направила референцу на Путинов говор у којем је он јасно истакао да се границе Русије повучене након револуције 1917. године, требају да се преправе.

„Другим речима он поставља модерну Русију као наследника Руског царства, какво је било у време руских царева“, написала је Гесен.

Она је додала да Путин Украјину не види као независну државу, већ део те земље види као Русију, док остатак сматра зрелим за преузимање од стране других еуропских земаља.

КУРИР