Роботи убице могу „одлучивати“ коме могу одузети живот, а коме не?

роботи убице

Групе за заштиту људских права страхују да би ускоро могло да почне коришћење робота убица, те су због тога Уједињене нације у Женеви организовале четвородневни самит посвећен „смртоносним аутономним роботима“. Организације желе постављање мораторијума који би спречили њихов развој и употребу.

Уједињене нације су организовале четвородневни самит који се тиче „смртоносних аутономних робота“ у Женеви, пише Hafington post.

Премиса скупа је прилично проста: Групе за заштиту људских права су забринуте да би нације могле да почну са развојем и коришћењем робота убица и то не у толико далекој будућности.

Full-size model of Japan's robot animation character "Gundam" emits mists and lights up its eyes during a demonstration in front of a shopping mall in Tokyo

Ови роботи би убијали људе без дискриминисања и организације желе постављање мораторијума који би спречили њихов развој и коришћење.

„Не можемо да видимо како би машина могла да разуме или цени људски живот, али би са друге стране, она имала моћ да одлучи када би могла да га одузме. Једини прави одговор на ову будућу претњу јесте превентивна забрана свих аутономних оружја“, каже један стручњак за оружје у име организације „Human Rights Watch“.

Ране верзије оваквих машина су већ присутне, дронови су већ стварност, али су људи ти који одлучују када и кога ће они убити.

Критичари се брину да дронови, или сличне машине, у будућности неће имати оваква ограничења.

У прилог овој тврдњи иде и податак да Северна Кореја већ поседује роботе чуваре, који могу бити програмирани да пуцају на уљезе који не знају потребну шифру.

Овај самит би требало да представља први корак ка стварању интернационалних регулатива.

РТС – СРБИ НА ОКУП