Мило Ђукановић: Од Црне Горе створили смо најпросперитетнију економију на Балкану

мило

Подгорица — Црногорски премијер Мило Ђукановић оценио је да је Црна Гора постала најпросперитетнија балканска економија.

Он је на заседању Годишње скупштине Европске банке за обнову развој (ЕБРД) у Варшави рекао да земље Балкана не могу да рачунају на озбиљнији економски развој без помоћи институција као што је ЕБРД.

„Од економски најнеразвијеније југословенске републике створили смо најпросперитетнију балканску економију“, рекао је Ђукановић.

Он је напоменуо да је та бивша југосовенска република била на рубу грађанског рата, а да данас има политички стабилну државу која нема отворених питања са суседима, пренели су црногорски медији.

Премијер Црне Горе, који је учествовао у раду скупа као једини високи званичник неке од држава Западног Балкана, говорио је о економским и укупним достигнућима и искуствима Црне Горе и овог дела Европе.

„У својој дугој историји никад Балкан није био стабилнији и европскији него што је данас“, рекао је Ђукановић, али је додао да даљи напредак држава Балкана угрожавају како економска криза тако и проблеми наслеђени из деведесетих година прошлог века.

Рекао је да верује да Балкан може бити економски најдинамичнији део европског континента, да много тога можемо и морамо учинити сами и да су за то потребне „храбре још радикалније реформе“.

„Међутим, поред индивидуалних, и заједничких регионалних напора, потребна нам је већа пажња ЕУ и мултилатералних финансијских институција као што је ЕБРД. Без тога не можемо рачунати на озбиљнији економски развој“, закључио је председник Владе Црне Горе.

У раду скупа учествовали су, поред председника влада Црне Горе Мила Ђукановића и Пољске Доналда Туска, још премијери Молдавије Јуриј Леанча и Републике Киргизије ђомарт Оторбајев, као и европски комесар за проширење и суседску политику Штефан Филе, наводе медији.

Танјуг