Бисерко: Руски утицај у Србији никад није био јачи, Бошњаци морају покренути неке инцијативе

Sonja-Biserko

Соња Бисерко, оснивач и предсједница Хелсиншког одбора за људска права у Србији забринута је због посљедњих изјава предсједника Србије Томислава Николића који је казао да „БиХ не може опстати“.

У разговору за новинску агенцију Патриа (НАП) Бисерко је отворено казала да руски утјецај у Србији никада није био јачи, те да се Србија сада доста јасније очитује када је ријеч о БиХ.

Руске најаве о дестабилизацији БиХ

– Руси су се јако инволвирали у Републици Спској, Србији и Црној Гори и то је једна фаза гдје се сама Србија очитује много јасније него прије када је говорила како се сви заједно волимо и признајемо интегритет БиХ и томе слично. Значи долази једна нова фаза у којој Руси имају главну улогу – казала је Бисерко.

Она је даље напоменула да је прошле седмице у Бањој Луци одржан један скуп на тему „Обојене револуције“ гдје је закључак да РС треба да формира интервентне јединице које ће спријечити било каква дешавања народа у РС попут оних који су се дешавале у ФБиХ.

– При томе разни руски аналитичари најављују да ће БиХ након свих конференција којима се обиљежава стота годишњица од почетка Првог свјетског рата кренути у фазу дестабилизације гдје ће бити и њен крај – додала је Бисерко.

Посебно је забринута због извјештаја високог представника у БиХ Валентина Инцка пред Вијећем сигурности.

– Значи, апсолутно постоји потенцијал за то да се БиХ још више дестабилизује и оно што је забрињавајуће јесте и извјештај Инцка пред Савјетом безбједности да ствари иду на горе, а не на боље. Апсолутно је то пожељан сценариј зато што је у складу са стратешком оријентацијом српске политике – мишљења је Бисерко.

Недавно је Добрица Ћосић имао интервју који је назван „национални тестамент“ у којем је рекао да Косово треба заборавити, међутим, БиХ није ни споменуо.

– То је врло јасна порука. Значи, БиХ остаје и даље као отворено питање које ће се рјешавати у складу са околностима, а Србија ће чекати повољан тренутак када ће се ствари окренути у њихову корист – прецизира Бисерко.

Предсједница Хелсиншког комитета у Србији даље наводи да је неопходно да се Бошњаци прије свега морају јаче изјаснити о својим иницијативама.

Замишљене руске земље

– Босна и Бошњаци треба да изађу с неким инцијативама које би ишле ка стабилизацији односа. Треба инсистирати на томе да Босна и цијели Западни Балкан што прије постану дио ЕУ и НАТО-а јер то је једини начин да се сачува Западни Блакан од дестабилизирајућег утјецаја Русије – додала је Бисерко појашњавајући да су Руси у Србији присутни на дневној бази те да је све већи број дешавања под покровитељством Русије.

– Није Украјина једина земља која је циљ Русије. Ради се о читавој замишљеној линији гдје спада Украјина, Пољска, Мађарска, Црна Гора и РС. Руси су то замислили као своју сферу интереса преко које могу да провјеравају ствари у самој Европи, јер је руска анализа да ЕУ не може опстати. У Србији је ЕУ употребна с тим што и овдје многи мисле да ће се она распасти и да ће Србија моћи узети оно што јој припада – потцртава Бисерко.

Ослобођење ПОРТАЛ