Бојан Пајтић: Устав Србије мора да се мења

pajtic

Нови Сад – Председник Владе Војводине Бојан Пајтић изјавио је данас да Устав Србије мора да буде мењан због тога што, према његовом мишљењу, није усклађен са европским стандардима.

– Устав је нејасан и недоречен у многим питањима и у том смислу сигурно је да ова држава у наредним месецима или годинама, уколико тежи да постане део европске породице народа, мора мењати свој највиши правни акт – рекао је Пајтић новинарима уочи седнице Скупштине Војводине.

Он је оценио да се са седнице покрајинске скупштине, на којој се разматра предлог новог Статута Војводине, шаље порука да Србија као држава “мора учинити више да обезбеди независтан статус институција” као што је Уставни суд Србије (УСС).

– УСС је донео одлуку којом је практично неке одредбе Устава, које су биле преписане у Статуту прогласио противуставним” – рекао је Пајтић поводом одлуке УСС да покрајински Статут мора да буде усаглашен са Уставом.

Пајтић је рекао да ће сигурно постојати довољна већина у покрајинској скупштини да нови Статут буде донет, али је додао да “остаје горак укус у устима” да се морало гласати о акту који је уподобљен са одлуком УС С а којом су “одредјени сегменти важни за развој покрајине једноставно избрисани.

Пајтић је додао да, према тој одлуци, Покрајина не може додатно да обезбеђује помоћ трудницама и породиљама, као и да су јој ускраћене и неке мере у области пољопривреде.

Пајтић, који је и заменик председника Демократске странке, рекао је да је ДС незадовољна одлуком УСС у вези са Статутом Војводине, али је изразио наду да ће Србија кад тад постати правна држава и да ће тај суд заиста обављати своју улогу онако како тој институцији приличи у развијеној европској држави.

ДС ће гласати за предлог Статута покрајине, напоменуо је Пајтић и додао да је то био изнуђен потез.

Танјуг