У Београду пао договор између Тачијевих и Вучићевих Срба

siptarski izbori 1

Лидери српских странака са КиМ у недељу су се поново састали у Београду и постигли коначни договор о заједничком наступу на ткзв. косовским парламентарним изборима. Договор о Српској листи постигле су три најјаче политичке партије – Грађанска иницијатива Српска, Самостална либерална странка и ГИ СДП Оливера Ивановића, а отворени су кажу и за остале.

Владета Костић, председник ГИ Српска за „Вести“ објашњава да је договор три партнера лако постигнут и да сада предстоје разговор о персоналним решењима.

– Лако смо се договорили и заиста смо оптимисти. Сада смо у консултацијама и наредних дана причаћемо о конкретној расподели на листи и кандидатима. Начелно је договорено да то буде заједничка листа, да се зове Српска листа. Наш циљ је заступање заједничких принципа јер само сложни и јединствени можемо да бранимо интересе српског невећинског становништва – каже Костић.

Ксенија Божовић, заменик председника Грађанске иницијативе СДП, истиче да је добро да коначно Срби стану на једну листу.

 

Важан сваки глас

– Сваки глас је важан. Битно је да Секретаријат за расељене и међународна заједница предузму све мере да се на бирачки списак упишу сва она расељена лица која желе да гласају – каже Владета Костић.

– Важно је да у институције уђу сви представници с кредибилитетом и политички јаки, који ће моћи да заступају и одбране интересе Срба – каже она.

Чиме ће Српска листа анимирати гласаче сазнаће се у наредним данима, али је извесно да ће једна од тема бити формирање Заједнице српских општина. Исто тако, с новом листом (коалицијом дојучерашњих ривала ГИ Српске и СЛС ) је извесно да ће гласачи око теме Заједнице бити поштеђени пребрајања и етикетирања међу Тачијеве или Дачићеве Србе.

Саша Милосављевић, шеф посланичке групе СЛС-а, истиче да још није било договора о мотоу под којим ће се водити кампања, али да ће бираче позвати на јединство.

– Само јединствени у парламенту можемо да побољшамо живот српске заједнице на КиМ. Предложићу да једна од тема буде економија јер много младих нема посао. Тако ћемо их везати за места у којима живе они који су остали и охрабрити оне који желе да се врате – каже Милосављевић.

 

Ћутали и скупљали паре

За четири године рада приштинског парламента петоро од 13 српских посланика једва да је проговорило реч за говорницом. Према истраживању Косовског демократског института (КДИ), на листи десеторо најпасивнијих посланика налазе се Сретен Ивановић, Рада Трајковић и Весмир Савић, посланици Јединствене српске листе. За време проведено у скупштини сваки од посланика је зарадио, од плата и дневница, између 72 и 80.000 евра.

Српска листа бориће се за највише 35 посланичких места у ткзв. косовском парламенту. На прошлим изборима је било око 130.000 Срба на бирачком списку.

Ненад Рикало, члан ткзв. косовске Централне изборне комисије, процењује да уколико Срби масовно гласају за једну листу, реално би могли да освоје око 20 посланичких мандата. Узимајући досадашње статистике у обзир, тиме би били друга или трећа снага у ткзв. косовској скупштини.

– Уколико само пређу цензус од 5 одсто, имаће 17 или 18 посланика – додаје Рикало.
На прошлим изборима гласови расељених су били велики проблем. Од 35.000 расељених који су желели да гласају, уважено је само око 5.000 пријава.
– Данас почиње рок за пријаву расељених и траје до 19. Проблем одбијања регистрације ће се превазићи само строгом контролом коју би требало да захтевају политичке партије – поручује Ненад Рикало.

 

Ј. Л. Петковић – Вести

СРБИ НА ОКУП