Пестициди криви за Anencephaly, болест која потреса САД

Anencephaly_front

Здравствени званичници државе Вашингтон упиру прстом на пестициде док покушавају да објасне недавни талас болести у централном делу те државе.

Према извештају Ројтерса, око 60 људи је од марта оболело од неке врсте болести повезане са пестицидима – са симптомима тешког дисања, осипа на кожи и мучнинама. Увидом здравствених званичника у 15 одвојених случајева изложености пестицидима, спекулише се да су два случаја повезана.

До сада, Стејт департмент за здравље државе Вашингтон, саопштио је да су најмање осам људи тражили хитну медицинску помоћ због главобоље, мучнина, повраћања и сл. Случајеви су пријављени у Адамсу, Бентону, Челану, Дагласу, Франклину, Гранту и округу Јакима.

У изјави за АП, државни здравствени службеник Кети Лофи рекао је да болести могу бити резултат употребе пестицида, који се јавља када хемикалију понесе ветар или када нису правилно примењени.

1.si

„Ми смо забринути због потенцијалне изложености оних који употребљавају пестициде и позивамо наше партнере из агенције за рад са апликаторима пестицида да поштују државна и федерална правила како би спречили деловање пестицида на њих“, рекао је Лофи, државни здравствени службеник. „Заштита људи од непотребног излагања овим хемикалијама је одговорност коју требамо озбиљно схватити.“

Како преноси Јакима Хералд, сви недавни случајеви болести су се догодили у областима са воћњацима. Када појединци дођу у контакт са пестицидима, могу имати иритације очију и коже као и тешкоће са дисањем. Према извештају Ројтерса, пољопривредни радници, радници комуналних служби и становници који живе у близини воћњака су међу онима који су оболели.

„Веома је забрињавајуће што је оволики број оболелих последицама прскања пестицидима на самом почетку сезоне“, изјавио је портпарол Стејт департмента за пољопривреду државе Вашингтон, Хектор Кастро, пише Јакима Хералд.

Иако су 24,000 апликатора пестицида лиценцирани у Вашингтону, државни и федерални закон забрањује прскање пестицидима са којима људи могу доћи у контакт, када у случајевима дистрибуције хемикалије ветар игра важну улогу. Из одељење за пољопривреду, саопштили су да подсећају оне који користе пестициде да прате прописе и прате кретања ветра када прскају, како би се избегло да људи дођу у контакт са пестицидима и обољевају.

У међувремену, многи од региона погођених употребом пестицида – укључујући Јакиму, Бентон и Френклин – су такође пријавили троструко већу смртност од неке врсте ретких урођених дефеката него у осталим деловима Сједињених Држава. Према НБС Њузу, седам случајева „аненцефали“, који описују бебе рођене са недостатком неких делова лобање и мозга, у 2013. су се у односу на 2010. повећали са 10 на 30.

„Ми смо заиста забринути због чињенице да је стопа оболелих од „аненцефали“ и даље тако висока“, изјавио је Менди Стахр, епидемиолог у центру за контролу и превенцију болести, за НБС. „Ми смо се надали да је то можда била статистичка грешка или да ће једноставно нестати.“

Anencephaly

Како је РТ јавио раније ове године, здравствени званичници нису сигурни зашто су стопе оболелих од „аненцефали“ тако порасле у тој области. Неки стручњаци верују да би раст оболелих могао бити повезан са дужим излагањем пестицидима, али није било јасних доказа који то повезују.

Извор: http://rt.com/usa/158716-pesticides-blamed-ilness-washington-state/
Превод: СРБИ НА ОКУП

Anencephaly – http://en.wikipedia.org/wiki/Anencephaly