Мекејн: „Америчка војска треба да спасе ученице, чак и без дозволе Нигерије“

19.si

Кадар из видеа  Боко Харама који наводно приказује девојчице које је отела група. (АФП Фото/Боко Харам)

Америчка војска би требало да спасе 200 ученица које је у Нигерији отела исламистичка милитантна група Боко Харам, чак и ако влада Нигерије то не одобри, каже сенатор Џон Мекејн. У међувремену, преговори о размени заробљеника талаца изгледа да напредују.

Дугогодишњи амерички сенатор и два пута председнички кандидат је за „Дејли бист“ рекао да САД не треба да осећају никакву грижњу савести и да се устежу од слања снага за специјалне операције да пронађу киднаповане девојке – посебно у земљу коју предводи „некакав тип по имену Гудлак Џонатан“.

„Ако су знали где су биле, ја бих сигурно послао америчке војнике да их спасу, моментално бих то учинио, без одобрења земље домаћина“, рекао је у уторак Мекејн. „Не бих чека некакву дозволу некаквог типа по имену Гудлак Џонатан,“ изјавио је мислећи на председника Нигерије.

Како је сугерисао прошле недеље у интервјуу за ЦНН, Мекејн је инсистирао да би, да је он председник САД, његова администрација држала специјалне снаге спремне да уђу у Нигерију ако је прилика за спашавања очигледна. Његово образложење за војну интервенцију заснива се на Повељи Уједињених нација, рекао је он, пошто је масовна отмица  слична „злочину против човечности“.

„Повеља Уједињених нација признаје злочине против човечности, ово се уклапа у категорију злочина против човечности и даје било којој држави дозволу да зауставе злочин против човечности – исти разлог који бисмо имали да смо могли да ослободимо људе из Дахауа или Аушвица“, рекао је Мекејн.

Мада, како истиче „Дејли бист“, Повеља УН „изричито не спомиње злочине против човечности“. Али сајт за вести је нашао да Образложење Римског статута Међународног кривичног суда то чини, указујући да су злочини против човечности „посебно одиозни прекршаји у смислу да представљају озбиљан напад на људско достојанство или тешко понижавање или деградацију људских бића“.

Мекејн је рекао да Сједињеним америчким Државама не треба дозвола нигеријске владе, јер ће Абуџа бити захвална на сваком америчком покушају који би се завршио спашавањем девојчица.

„Не бих ситничарио са пристанком нигеријске владе, јер ако бисмо спасли те људе, добили бисмо ништа друго до захвалност нигеријске владе, какву-такву“, рекао је он.
22
Нигеријска влада није била вољна да сарађује са Вашингтоном у последњих неколико година у борби против Боко Харама, саопштила је Обамина администрација. Подељени однос је био кључни разлог што амерички Стејт департмент није званично прогласио исламистичку групу као терористичку организацију 2011. и 2012 године.

Обамина администрација је саопштила да неће преговарати са Боко Харамом да врати девојчице.

„Ми, и то је политика, негирамо отмичарима бенефите њихових криминалних аката, што укључује откупнине или друге уступке“, рекао је секретар за штампу Беле куће, Џеј Карни.

После почетног отпора, нигеријска влада сада каже да ће преговарати са Боко Харамом. Портпарол милитантне групе је рекао да Боко Харам неће вратити девојчице, осим ако влада не ослободи „нашу браћу“.

„Дејли телеграф“ је у уторак известио да је Боко Харам спреман да објави списак својих чланова и њихове родбине чије ослобађање жели у размени „један за један“ за своје таоце. Списак и име исламског свештеника ког је група овластила да преговара у њено име биће објављени у среду.

„Све у свему, број ослобођених вероватно ће бити једнак броју девојчица које тренутно држе“, рекао је извор за „Дејли телеграф“.

Стејт департмент је у понедељак изјавио да су САД послале авион за надзор и извиђање са људском посадом  да помогну Нигерији у њеним напорима и потрази. САД су такође послале 27 безбедносних саветника у Нигерију. Стејт департмент је још саопштио да САД траже санкције Уједињених нација за Боко Харам.

„Ако бисмо спасили ове младе девојке, био би то врхунац популарности [председника Обаме]“, рекао је Мекејн.

Главни републиканац Комитета за спољне односе Сената, сенатор Боб Коркер, рекао је за „Дејли бист“ да би он подржао употребу америчких снага само ако то одобри влада Нигерије.

Извор: http://rt.com/news/158756-nigeria-schoolgirls-mccain-rescue/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп