Просечни Американци мисле да су паметнији од просечног Американца

homer-3

Већина Американаца мисле да су паметнији од свих осталих у земљи.

Педесет пет одсто Американаца сматра да су они паметнији од просечног Американца, према новом истраживању YouGov, истраживачке организације која користи онлајн гласање. Другим речима, како YouGov мудро истиче, просечан Американац сматра да је он или она паметнији од просечног Американца.

Скромних 34 одсто кажу да су паметни отприлике као сви други, док малодушних 4 процента кажу да су мање интелигентни од већине људи.

Мушкарци (24 одсто) ће пре него жене (15 одсто) рећи да су „много више интелигентни“ од просечног Американца. Белци ће вероватније рећи то исто, него хиспанци и црни људи.

Дакле, оволико паметних људи мора да значи да се, у целини, САД котирају прилично високо у интелигенцији, зар не?

Не баш. Према истраживању, само 44 одсто Американаца каже да су Американци „просечно интелигентни“. Људи који зарађују мање од 40 000 долара годишње ће много вероватније рећи да су њихови суграђани интелигентни, док ће они који зарађују више од 100 000 долара много вероватније рећи да су Американци неинтелигентни.

Напомена. Ово је био сажетак, више (енг.): http://www.nationaljournal.com/domesticpolicy/average-americans-think-they-re-smarter-than-the-average-american-20140512

Извор: http://www.newsforage.com/2014/05/average-americans-think-theyre-smarter.html
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп