Русија ће онемогућити америчке ГПС станице

GPS
Русија ће можда од 1. јуна обуставити рад америчких ГПС станица на територији Руске Федерације. То ће се десити ако се не постигне договор о инсталацији земаљских станица  ГЛОНАСС-а у Сједињеним Америчким Државама, изјавио је заменик премијера Дмитриј Рогозин.

„Ми од 1. јуна обустављамо оперисање ових станица на територији Русије“, рекао је он .

Према речима потпредседника Владе, америчке станице су на руској територији у оквиру споразума из 1993. и 2011. „У складу са овим споразумима, постоји једанаест станица ГПС инфраструктуре на територији десет субјеката“, додао је он .

Рогозин је рекао да Русија и САД имају времена да до 31. маја координирају питање распоређивања руских ГЛОНАСС станица у Сједињеним Америчким Државама.

Радна група Федералне свемирске агенције Руске академије наука и Министарство спољних послова је основана. Ми крећемо на преговоре са Сједињеним Америчким Државама и за то имамо три месеца  – до пре краја лета. Надам се да ће се у овим преговори пронаћи решења за поновно успостављање пропорционалне сарадње. Ако се не нађе, рад ових станица ће бити у потпуности заустављен од 1. септембра“, рекао је Рогозин

Извор: https://mail.yandex.com/neo2/#compose/2480000001593508391
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп