Америчка помоћ или шпијунирање?

??????????????????????????

Кад прочитате овај мали колаж од две вести одговорићете сами:

Танјуг: Америчка помоћ за европске стандарде у производњи хране

СУБОТИЦА – Амбасадор САД Мајкл Кирби предао је данас нову лабораторијску опрему Заводу за јавно здравље у Суботици која ће омогућити тестирање и сертификацију локалних пољопривредних производа по европским стандардима.

Опрема је набављена уз помоћ Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) и користиће се за контролу квалитета пољопривредних и прехрамбених производа из региона, укључујући утврђивање присуства пестицида. Вредност инвестиције је око 95.000 долара.

Кирби је на свечаности примопредаје нове опреме за Лабораторију за хроматографска испитивања при Заводу за јавно здравље у Суботици, рекао да је Србија позната по узгајању квалитетне хране, али да још увек у потпуности није интегрисана у систем ЕУ који је познат по строгим захтевима када је у питању сигурност хране.

На основу тога, Кирби је оценио да су овдашњи потрошачи све више дискриминисани.
“Велики купци, попут оних који долазе из Европске уније, САД, Русије и других великих тржишта, углавном сада све више подижу стандарде када је у питању безбедност хране и други захтеви за квалитет хране. За нас постаје све значајније, као и за пољопривредне произвођаче, да се што је више могуће смањи употреба пестицида у храни коју једемо”, рекао је Кирби.

Он је оценио да Завод за јавно здравље игра кључну улогу у том сегменту, јер се бави сигурношћу хране и очувањем јавног здравља у Суботици и региону, док тестирањем и сертификацијом нова лабораторија може имати веома важну улогу у омогућавању повећања извоза и економског раста, не само у Суботици већи у Војводини.

На основу ње ће Завод моћи да ради тестове и издаје сертификате о безбедности хране по регулативама ЕУ и Русије.
“Опрема коју данас поклањамо омогућиће институту да врши тестове хране у својој лабораторији, а који су заправо софистицирани и који ће омогућити да се рано открије присуство пестицида у воћу, поврћу, житарицама и другим пољопривредним производима”, рекао је Кирби.

Он је позвао пољопривреднике да тестирају своје производе, не само ради извоза хране, него и због бриге о потрошачима на домаћем тржишту и тиме открију евентуалне проблеме пре него што је пласирају на тржиште.

По његовим речима, овим се подиже и конкурентност пољопривредника јер ће цена тестирања и сертификације бити нижа него на извозним тржиштима.
“Није само важност у извозу. Важно је и да домаћи произвођачи знају да када купују храну која је произведена на овом подручју, да она испуњава све те високе стандарде који су неопходни”, рекао је Кирби, додавши да је ово само један од примера помоћи УСАИД-а пољопривредној производњи у Војводини.

УСАИД пројекат одрживог локалног развоја ће, у оквиру економског програма „Подршка унапређењу и ширењу агробизниса међуопштинског партнерства Суботице, Сомбора и Кањиже”, поред опремања Лабораторије за хроматографска испитивања у Суботици, подржати и оснивање пољопривредног тренинг центра у Сомбору, као и израду анализе понуде и тражње за логистичко-дистрибутивним центром за пољопривредне производе у Кањижи.

Поред тога, Пројекат ће помоћи регионалним произвођачима у процесу стицања ознаке заштићеног географског порекла како би им омогућио да боље брендирају и пласирају своје производе на другим тржиштима.

Циљ је повећати за 10 одсто продају и извоз пољопривредних производа из подручја међуопштинске сарадње до краја јуна 2015. године.

Факти: THE GUARDIAN: Американци уграђивали „бубице” и у сервере за извоз

„ОПЛЕМЕЊЕНА” ТЕХНИКА ОБЕЗБЕЂИВАЛА НСА ДОСТУП ЦЕЛИМ КОМПЈУТЕРСКИМ МРЕЖАМА И ЊИХОВИМ КОРИСНИЦИМА

Изашла из штампе књига Глена Гринвалда „Нема се куда побећи: Едвард Сноуден, НСА и америчка полицијска држава” чији се први текст из „досијеа Сноуден” појавио на страницама The Guardian у јуну 2013. године

АМЕРИЧКА Агенција за националну безбедност (НСА) тајно је уграђивала „бубице” у маршрутизаторе, сервере и другу интернет-опрему америчке производње пре њене отпреме страним купцима. То је – како је управо објавио The Guardian – омогућавало америчкој електронској шпијунажи  да прати „саобраћај” у целим сегментима интернета.

За лондонски лист је све ово – на бази своје нове књиге – написао његов донедавни новинар Глена Гринвалда који је писао и прве раскринкавајуће текстове на бази „електронског архива” бившег сарадника НСА и ЦИА Едварда Сноудена.

Све је, према Гринвалдовим сазнањима, почињало од тога што је НСА или добијала или „пресретала” целе партије опреме произведене у САД, а намењене извозу. Потом су специјалисти агенције имплантирали своје „бубице” и остало, поново паковали технику и на њух ударали фабричке печате.

„Тако „оплемењена” техника обезбеђивала је везу са НСА које је тако имала онлајн доступ целим компјутерским мрежама и њиховим корисницима” – наглашава Гринвалд.

Његова књига, која је 13. маја изашла из штампе, носи наслов „Нема се куда побећи: Едвард Сноуден, НСА и америчка полицијска држава”.

Гринвалд у њој, поред осталог, открива и како је Сноуден покушао да са њим ступи у везу још у децембру 2012. године. Он се месецима држао уздржано је јер није био упућен у начине шифровања канала везе.

Први Гринвладов текста из „досијеа Сноуден” појавио се на страницама The Guardian у јуну 2013. године.

Сам Сноуден је – обраћајући се учесницима интерактивног фестивала „На југ преко југозапада” , који се одржава у тексашком граду Остину, оценио да је програм НСА за глобално праћење САД нанео више штете него што им је донео користи.

„Ако дозволимо НСА да и даље ради исто – истим средствима ће почети да се служе и владе других земаља. Деловање НСА мора бити под контролом људи, заштитника грађанских права, којима друштво верује. Ја се јесам заклео да ћу штитити Устав САД, али сам видео како га масовно крше” – рекао је Сноуден, бурно поздрављен од 3500 учесника фестивала.

 Приредио: Александар Јовановић – Срби на окуп