Еди Рама: Оснивање суда за злочине ОВК је лоше, јер је јасно да су Албанци били жртве

Edi-Rama-Hashim-Thaci

Беч — Премијер Албаније Еди Рама, коментаришући успостављање суда за злочине које су починили припадници „ОВК“, оценио да је то лоше јер су Албанци били жртве.

„Сматрам да сваки ратни злочин треба да буде кажњен и суђен, али на другој страни би било апсолутно негативно по сваки стандард поштовања људских права и права на слободу, као и самоопредељење људи, ако би то ишло ка томе да се гоне Албанци, као да су они били ратни злочинци, када су јасно били жртве….“, казао је он за бечки „Стандард“.

Упитан како ће Албанија сарађивати са тим новим судом, пошто се поједине оптужбе известиоца Савета Европе односе и на Албанију, Рама је истакао да је Тирана отворена за сваке упите за истраге или судска гоњења. Истовремено је подвукао да је Албанија одлучно против сваке спекулације, јер је јасно да „ту постоји простор за спекулације“.

На констатацију да је било планирано да посети Србију Рама је рекао да је посета одложена и да још нема датума, али и да је уверен да ће до њен доћи још у овој години.

Он је, у вези са добијањем статуса кандидата, рекао да очекује да је Европа нешто научила на случају Украјине. „Европи је све више потребна стратегија и све мање једноставна тактика. Веома се надам да ће Украjина послужити за гурање Европе напред“, подвукао је Рама.

Он је рекао да је веома охрабрен после састанка са немачком канцеларком Ангелом Меркел, пошто је видео да је она свесна да се Балкану мора посветити више пажње, пошто је Балкан међународна успешна прича на путу од рата до мира.

„Ово је регион где је почео Први светски рат и данас обележавамо 100. годишњицу. Ова година је прва година на Балкану без конфликата. Све што се догодило урађено је у име Европе. Тако је Балкан од места, где је било стравичних конфликата, постао место мира. Сада је Балкану потребна Европа, али Европи је још више потребан Балкан“, поручио је албански премијер.

Према његовим речима, европска интеграција земаља региона је једна ствар, а пажња друга, која не треба да зависи од брзине интеграције.

Везано за Албанију он је истакао да је „смешно“ што се његова земља још увек „држи у чекаоници за нешто што се не тиче чланства или приступања, односно преговора, већ само о инструменту охрабрења и наде за грађане“.

„Албанија је заслужила статус кандидата и мора га добити. То смо заслужили већ у децембру и није било добро што је померена одлука. Није било добро за Албанију, али ни за регион, а и за Европу“, оценио је Рама.

Упитан да ли види последице украјинске кризе по Балкан он је казао да би те „последице требало да буду у Бриселу, а не на Балкану“, изразивши наду да ће Брисел појачати везе са Балканом.

Танјуг