Бивши директор ЦИА: „Ми убијамо људе на основу метаподатака“ (ВИДЕО)

cia-director-metadata-kill-people.si

“На недавној дебати у вези са програмима надзора Агенције за националну безбедност, бивши директор ЦИА и НСА, Мајкл Хејден признао је да се метаподаци користи као основа за убијање људи.

Коментари који су током расправе стигли на универзитету Џонс Хопкинс, после детаљног објашњења професора Џорџтаун универзитета, Дејвида Коула, које све врсте информација влада може једноставно да добије прикупљањем метаподатака – ко вас позива, кад их ви зовете, колико дуго траје позив и колико се често дешавају позиви између две “странке”.

Иако НСА присталице често тврде да је такво прикупљање метаподатака дозвољено, с обзиром на садржај позива од којих се не прикупљају метаподаци, Кол је тврдио да то није случај (истина), пошто је бивши генерални саветник Агенције за националну безбедност, Стјуарт Бејкер, већ изјавио да су метаподаци сами више него довољни да се открију огромне количине личних података појединца.

Пишући у New York Review of Books, Кол ово даље разрађује (такође можете погледати објашњење око 14-ог минута на овом видео снимку):

“Наравно знајући садржај позива то може бити од пресудног значаја да нешто окарактеришемо као претњу. Метаподаци сами по себи могу да обезбеде изузетно детаљну слику о појединцима, њиховим најинтимнијим дружењима и нтересима, а заправо је у технолошком смислу много лакше претраживање велике количине метаподатака него слушање милиона телефонских разговора. Генерални саветник НСА Стјуарт Бејкер је рекао, “метаподаци вам апсолутно говоре све о нечијем животу. Ако имате довољно метаподатака, вама у ствари не треба садржај позива. ”

“Када сам цитирао Бејкера на недавној дебати на Џонс Хопкинс универзитету, мој опонент, генерал Мајкл Хејден, бивши директор НСА и ЦИА, назвао је Бејкеров коментар “апсолутно тачним, “и још додао, “Ми убијамо људе на основу метаподатака.’”

Хејден је застао после ове изјаве – то је негде на 18-ом минуту овог видеа – а затим употребио квалификацију, “али то није оно што ми радимо са овим метаподацима.”

По свој прилици, када Хејден наглашава “овим метаподацима,” он мисли на информације које су прикупљене од америчких грађана. Према извештају РТ у фебруару, САД већ користе метаподатке како би изабрали циљеве за деловање дронова широм света. У пресретнутом извештају, неименованог дрона оператера – подкрепљеног документима који су процурили од Едварда Сновдена – каже се да агенција анализира метаподатке и да се праћењем утврђују циљеви, без коришћења људске интелигенције која би потврдила идентитет осумњиченог.

18

“Људи су опседнути идејом да постоји списак обележених особа које гонимо” рече телефониста на централи. “Може се пре рећи да гонимо њихове мобилне телефоне у нади да је особа коју наш метак тражи лош момак”.

Према Колу, НСА прикупља огромне количине таквих информација на захтев демократа и републиканаца из Вашингтона. Прошле недеље су два одбора у Представничком дому једногласно гласали за подршку Закона о слободама у САД, који би забранио НСА да насумично прикупља метаподатке. Подаци који се прикупе ће остати у поседу телекомуникационих компанија и моћи ће да им приступи само Влада уколико може да докаже на суду оправдану сумњу да постоји деловање страних обавештајних служби.

Међутим Кол наводи, да се закон не бави свим аспектима програма надзора НСА-а. Како је тренутно написан, Закон о слободама се односи само на америчке грађане, а не на странце који су такође под надзором, нити је њиме одређено оно што је он назвао НСА “герилска тактика за убацивање рањивости у компјутерски софтвер и драјвере, који се касније користе за тајно пресретање приватних комуникација. ”

РТ је раније јавио, да је НСА дизајнирао најмање две алатке за шифровања које нуди фирма за безбедност – РСА – од којих је једна била направљена као подразумевана опција, а што је омогућило да се НСА рачунар лако инфилтрира у сигурносне системе.

Извор: http://rt.com/usa/158460-cia-director-metadata-kill-people/
Превод: СРБИ НА ОКУП

Напомена: Шта су метаподаци?

Метаподаци (engl. metadata, meta data, metainformation) представљају „податке о подацима“ у било којем медијуму. То су подаци који описују карактеристике неког извора у дигиталном облику. Корисни су код прегледања, преноса и документовања неког садржаја. У дигиталном смислу то су „структурирани подаци који описују, објашњавају, лоцирају или на неки други начин омогућавају лакше управљање ресурсима.“

Они могу описивати један податак, скуп података или само неки део целине. Шема метаподатака која се притом користи зависи од типа податка који описује и контекст у којем се налази. Могу бити имплементирани у документе које описују, или могу бити уз њих као засебан документ. Често разлика између податка и метаподатка није дефинисана. Метаподатак може уједно бити и податак, зависно од угла гледања.

Извор: http://sr.wikipedia.org/wiki/Metapodaci