Драгишић: Русија нема капацитет за нови војнополитички блок

ZORAN DRAGISIC

БEOГРAД – Русија нема капацитет да буде лидер неког новог војнополитичког блока, изјавио је професор на Факултету за безбедност, Зоран Драгишић, вечерас на трибини „Утицаj украjинске кризе на геополитички положаj Србиjе“.

Учесници трибине, коjа jе одржана на Eкономском факултету, сагласили су се да jе став Србиjе коjи подразумева поштовање териториjалног интегритета Украjине и неувођење санкциjа Русиjи – логичан и рационалан, изразивши наду да ће украjинска криза бити ускоро окончана те да се Србиjа неће ни наћи под jачим притиском.

„Mи немамо ниjедан разлог да Русиjи уводимо санкциjе и од тога бисмо имали само штете, а при том бисмо могли да испаднемо и комични, док с друге стране не можемо да прихватимо никакав сепаратизам, због политике коjу водимо у погледу Kосова, jер бисмо самим тим исекли грану на коjоj седимо“, рекао jе Драгишић на трибини.

Према његовим речима, у Украjини jе на сцени наjгора врста оружаног сукоба од Другог светског рата наовамо.

„Реч jе о врло компликованом сукобу са две врсте паравоjних jединица коjе не можете држати под контролом у сваком тренутку и на коjе не можете увек рачунати, ма какав политички споразум да сте постигли“, обjаснио jе.

Упозоривши да су углавном цивили жртве, а и мете овог крвавог сукоба, Драгишић jе указао да би, уколико се брзо не нађе решење, Украjина могла да упадне у „вртлог грађанског рата коjи би се тешко окончао“.

Oн, такође, сматра да су оцене да jе реч о „новом хладном рату“ претеране jер, како каже, данас не постоjи идеологиjа, а Русиjа нема капацитет да постане лидер неког новог воjнополитичког блока.

Танјуг / Правда