Вучић прво иде у Сарајево, јер како каже иако има блиске односе са РС, ипак поштује територијални интегритет БиХ

vucic zamisljeni

БЕОГРАД – Председник Владе Србије Александар Вучић долази данас у посету Сарајеву, прву инострану посету по преузимању дужности премијера, са жељом за успостављање што бољих односа две земље.

Уочи посете, Вучић је поручио да долази “испружене руке”, са поруком пријатељства, жељом за успостављање поверења и истински добрих односа.

Како је рекао у интервјуу за Федералну телевизију БиХ, од сутрашњих разговора Вучић очекује успостављање чврстог поверења и значајно боље економске односе.

У Сарајево долази са конкретним предлозима, а како се очекује, на дневном реду биће пројекат Јужни ток и Средња Дрина.
„Мислим да много тога можемо да урадимо заједно. С наше стране не постоје никакви политички ударци на било кога у БиХ. Ми се тиме не бавимо. Ми се бавимо будућношћу и то је оно што нас занима и ја мислим да то разумеју и Бошњаци и Срби и Хрвати и сви они који живе у БиХ, без икакве разлике“, рекао је Вучић.

Вучић, како је навео, не очекује никакве негативне реакције из Бањалуке због тога што први пут од преузимања функције председника владе одлази у Сарајево, а не у Бањалуку.

Он је рекао да је о томе разговарао и са председником Републике Српске Милорадом Додиком, којем је пренео да Србија има блиске односе са РС, у складу са Дејтонским споразумом, али да Србија поштује територијални интегритет БиХ.

У Сарајеву, Вучић ће прво разговарати са председником Већа министара Босне и Херцеговине Вјекославом Бевандом и са председавајућим и заменицима председавајућих оба дома Парламентарне скупштине БиХ.

Предвиђени су и сусрети премијера Вучића са председавајућим и члановима Председништва БиХ, као и са министром спољних послова БиХ Златком Лагумџијом, додаје се у саопштењу.

У центру пажње биће економија и привредна сарадња, имајући у виду да је БиХ значајан трговински партнер Србије, а уз Вучића о томе ће са званичницима у Сарајеву разговарати и министар финансија Лазар Крстић.

Како је Вучић недавно рекао, Србија жели још обимнију трговинску размену и да српски привредници успешније сарађују са Сарајевом и да буду једнако добродошли као у Бањалуци.

Такође, навео је и да Србија жели да тамошње фирме раде у Србији и да учествују, на пример, у пројекту „Београд на води“.
Током посете премијер Вучић разговараће и са представницима Савета за регионалну сарадњу на чијем је челу Горан Свилановић, а радни боравак Вучића у Сарајеву обухвата и обилазак Опште болнице „Прим. др Абдулах Накаш“, као и посету Гази Хусрев-бегове џамије и Саборне цркве.

Премијер ће обићи и „Цомтраде“ технолошки центар, где ће му бити представљена одабрана решења софтверских инжењера.

Нико не може да уништи ни РС, ни БиХ

Премијер Србије је рекао да у Србији нема мржње према суседима, као и да Србија подржава целовиту Босну и Херцеговину.

Вучић је у интервјуу за Ал Џазиру најавио и да ће званичницима БиХ понудити конкретну сарадњу.

Премијер Србије је за ту телевизију пренео разговор са председником Републике Српске Милорадом Додиком, којем је рекао да је тешко играти се емоцијама народа у Србији према Републици Српској и обрнуто, али да Србија има политику да поштује територијални интегритет БиХ.
„Ми поштујемо Дејтонски споразум и то не поштујемо као мртво слово на папиру, већ га поштујемо стварно и суштински. И као што нико не може да ти уништи Републику Српску, нико не може да уништи Босну и Херцеговину. То је политика Србије“, пренео је Вучић разговор са Додиком.

„Ја сам рекао јавно, а сад пред вама понављам. Мислим да је то поштен однос. Ја сам Србин, ја волим Републику Српску, али ја поштујем, ценим и желим велики успех БиХ и желим да БиХ буде пријатељ Србије и желим да то осећа сваки Бошњак, сваки Хрват, као што желим да сваки Србин из Србије има такву врсту емоција према БиХ“, казао је Вучић.

Он је рекао и да сматра да у будућности сукоби нису могући, да у Србији више нема мржње према суседима, као и да стално окретање у прошлост свима може донети само штету.

Танјуг