Амфилохије: Црногорске власти „потурају угарак у спаљивање живих људи у Одеси“

amfilohije

НИКШИЋ – Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је на свечаној литији у Никшићу да се ових дана „повампирио дух неофашизма који семеном посијане мржње покушава да завади браћу у Украјини и Русији“.

Свечаном литијом, који је Амфилохије предводио заједно са епископима и свештеницима Српске и Руске православне цркве, синоћ су завршени Дани Светог Василија Острошког, традиционална духовно-културна манифестација којој је присуствовало неколико хиљада грађана из читаве Црне Горе и шире, пренели су подгорички медији.

Литији су, између осталих, присуствовали председник Републике Српске Милорад Додик, амбасадори Русије и Украјине у Црној Гори, Андреј Нестеренко и Оксана Сљусаренко, као и представници Канцеларије за вере у Влади Републике Србије.

Митрополит Амфилохије је истакао да се пред лицем Св. Василија мора поменути изјава министра спољних послова Шведске Карла Билта да је „највећа грешка савремене руске владе и Путина што се вратио православљу, које је горе од тероризма исламског који се појављује на истоку“.
„У име те и такве идеје поново се пале живи људи, као онда од фашизма тако и данас од неофашизма. У огледалу те страшне истине је и изјава (Андерса Фог) Расмусена, секретара НАТО пакта у Европи, да је бомбардовање Србије и Црне Горе и уништење Косова и Метохије урадила Европа и Америка бранећи Косово и Метохију од геноцида“, рекао је он.

Амфилохије је поручио Расмусену да то „није била одбрана од геноцида, него наставак геноцида на Косову и Метохији, који траје 630 година“ и запитао ко ће одговарати због стотина срушених храмова, побијене деце, силованих девојака, побијених људи и жена, срушених домова на Косову.
„То је наставак геноцида, као што је и у Одеси на снази начело подели па завладај. Подели браћу па завладај њима“, рекао је Амфилохије и додао да треба да се запитамо је ли то пут стицања људских права, слободе и демократије у свету. Ако је то пут онда више нема демократије, то је знак да светом почиње да влада демонократија, закључио је он.

Митрополит СПЦ-а је на крају истакао да треба скренути пажњу црногорским властима, који су се придружили Европској унији у увођењу санкција против Русије, да уводећи те санкције они уствари „потурају угарак у спаљивање живих људи у Одеси“.

Танјуг