Бивши реис-ул-улема Мустафа Церић кандидат за члана Председништва БиХ?

ceric

САРАЈЕВО – Бивши реис-ул-улема Исламске заједнице Босне и Херцеговине и актуелни председник Светског бошњачког конгреса Мустафа Церић највероватње ће се кандидовати за члана бошњачког Председништва БиХ, речено је Танјугу у изворима блиским некадашњем верском поглавару.

Његова кандидатура би се, како се најављује, могла очекивати до краја ове или током наредне седмице.

Председник Републике Српске Милорад Додик тврди да би волео да бивши реису-л-улема Мустафа Церић буде изабран за члана Председништва Босне и Херцеговине, јер би, каже, тада његова политика била јасна, а не скривена.

Тврди и да нема ништа против да Церић буде кандидат за члана Председништва БиХ, али да је против његове политике.
„Бакир Изетбеговић није куражан да износи неке ставове као Церић, иако би било лакше да буде такав, а не да ми морамо читати њихове намере“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је за Церића рекао да је и као поглавар Исламске заједнице у БиХ износио политичке ставове и верује да ће сада још гласније да их износи.
„Ово је доказ да код Бошњака постоји политика деградације српског народа и РС“, навео је Додик, јавила је агенција Фена.

Церић, наиме, сматра, а у томе се, каже, слажу и сви са којима је до сада разговарао, да положај Бошњака није јасно артикулисан.
“Прошлост је важна и поучна, али се она већ једном догодила као једино могућа опција. На другој страни, будућност се још није догодила и зато има више могућих опција”, сматра Церић.

Он је мишљења да Бошњаци треба да размишљају о будућности са више могућих опција од којих би опет једна требало да буде најповољнија за њих, за њихову државу као кључ за њихов достојанствен опстанак и потребну безбедност на Балкану и Европи.

Општи избори у БиХ ће бити расписани 15. маја, а због верског празника Курбан бајрама ће бити одржани 12. уместо 5. октобра.

Танјуг