Доњецк Народна Република тражи од Москве да размотри њено приступање Русији

donetsk-republic-ask-join-russia.si

Доњецк Народна Република је прогласила суверену државу и затражила од Москве да размотри њено приступање Русији, саопштио је савет Републике.

„Ми, народ Доњецка, на основу резултата референдума 11. маја и проглашења суверенитета Доњецк Народне Републике, изјављујемо да од сада ДЈП је суверена држава“, рекао је копредседник Народне Републике Доњецк, Денис Пушилин.

Раније у понедељак су резултати референдума објављени за Доњецки и Лугански регион, који показују да већина бирача подржава самоопредељење, док Кијев интезивира војну операцију у којој је много особа изгубило живот.

Скоро 90 одсто бирача у региону Доњецк су подржали политичку независност од Кијева, изјавио је шеф Централне изборне комисије самопроглашене „Доњецк НР ‘, Роман Лиагин.

„Бројање гласачких листића било је веома лако – број људи који су рекли ‘не’ је веома мали и мали је проценат неважећих листића, тако да смо успели да бројање завршимо прилично брзо. Цифре су следеће: 89,07 одсто гласало „за“, 10.19 одсто гласало „против“, а 0,74 одсто гласачких листића је неважећих“, рекао је новинарима Лиагин.

У Луганск региону 96,2 одсто гласача подржало је самоопредељење, према коначним подацима објављеним од стране локалне изборне комисије.

Извор: http://rt.com/news/158436-donetsk-republic-ask-join-russia/
Превод: СРБИ НА ОКУП