Дрецун поручио Србима на КиМ: Изађите на шиптарске изборе како би појачали утицај Србије у покрајини

drecun_izdajnik

БЕОГРАД – Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да Срби на Косову и Метохији треба да учествују на ванредним парламентарним изборима у тој покрајини на што је могуће јединственијој листи.

Дрецун је новинарима у парламенту рекао да би учешћем на изборима, који су заказани за 8. јун, могли да се боре за своје интересе и права и да би на тај начин, истовремено, јачао и утицај Србије у покрајини.

Према његовим речима, не треба имати илузије да ће све српске странке учествовати на једној изборној листи, али да је свакако битно да то буду релевантне, које имају највећу подршку српског народа.

Дрецун је оценио да је учешће Срба у политичком животу Косова битно и за функционисање заједнице српских општина, без обзира на то што може да постоји дилема или недоумица о, како је рекао, томе како ће изгледати, на пример гласачки листић.

“За нас су то привремене институције самоуправе и тако их третирамо и тако ће их третирати сви Срби који учествују на изборима“, рекао је он.

Говорећи о томе да расписивање избора успорава процес преговора Београда и Приштине и формирање ЗСО, Дрецун је рекао да треба видети ко ће бити представници Приштине у тим преговорима и какав ће бити однос политичких снага након ванредних парламентарних избора.

Дрецун је подвукао да ће учешће Срба у новом скупштинском сазиву Косова имати вишеструку улогу, да ће Срби моћи да се боре за сопствене интересе и да спрече доношење једностраних законских решења која желе да наметну Албанци.
Као пример навео је покушај успостављања правног оквира за такозване оружане снаге Косова.

Танјуг