Кремљ: Поштоваћемо вољу народа у регионима Доњецка и Лугањска

moskva-crveni-trg

Москва — Кремљ саопштио да ће поштовати одлуку Доњецк и Лугањск региона у којима је јуче на референдуму око 90 одсто становништва гласало за отцепљење од Украјине.

У саопштењу се истиче да се званична Москва нада да ће резултати ферендума на истоку Украјине бити подстрек за дијалог између Кијева и региона који су гласали да не буду под украјинском влашћу.

„Москва ће поштовати вољу народа у Доњецк и Лугањск регионима уз наду да ће се практична реализација онога што је одлучено на референдуму спровести на цивилизован начин, без насиља, кроз дијалог представника Кијева, Доњецка и Лугањска“, стоји у саопштењу Кремља.

Званична Москва додаје и да цени и поздравља сваки напор за посредовањем, укључујући о и оне од ОЕБС-а.

Кремљ оцењује је одзив становништва на референдуму био велики, „без озбира на покушаје да се он спречи“ и осуђује примену силе, „укључујући коришћење тешког наоружања, против цивила што је довело до људских жртава“.

Око 90 одсто гласача на индустријском истоку Украјине изјаснило се за независност на спорном референдуму у недељу, саопштили су данас његови организатори. Они кажу да је, по још непотпуним резултатима пребројавања гласова, тако гласало 89 одсто гласача у области града Доњецка и чак 96 одсто у суседном Луганску.

Раша Тудеј