Америчке, албанске и косовске заставе могу, а руске не могу!

zastava tkzv. kosova

ПОДОГОРИЦА – Двадесетак Руса који су у конвоју аутомобила и са истакнутим руским заставама мирно крстарили улицама Будве на Дан победе, 9. маја, привела је полиција због кршења Закона о јавном реду и миру, односно истицања заставе друге државе на јавном месту! Они ће морати да плате новчану казну до 500 евра или им следи 30 дана затвора. Истицање страних застава (америчке, албанске и косовске) није режиму засметало недавно када су се у Тузима окупили мештани тражећи да Малесија добије статус самосталне општине, али јесу српске тробојке у Беранама, после победе опозиције на локалним изборима у овој општини.

Иако је Црна Гора још далеко од чланства у ЕУ, њени званичници следе одлуке Савета ЕУ којима се санкционишу руски држављани тако што им се због догађаја у Украјини забрањује улазак у земље ЕУ и да располажу својим средставима у њима. Потези које повлачи кабинет Мила Ђукановића подигао је у народу тензије и емоције, због историјских, верских, културних и других веза Црногораца и Руса.

– Руси, Срби и православље очигледно су непожељни за режим у Подгорици – каже, за „Новости“, др Будимир Алексић, професор Цетињске богословије. – Државна власт жели да направи отклон од идентитетских питања окрећући се према Западу и Ватикану, иако је Русија гарант опстанка православне вере у свету. У Црној Гори, нажалост, постоји удружење која окривљује светородну лозу Петровића да су Црну Гору усмерили погрешним правцем. Нису само Руси у Црној Гори на удару, него и ми Срби. Протеклих осам година били смо сведоци еуфоричне употребе симбола од стране припадника актуелне власти, који су на разне начине покушавали да се додворе врху режима. Требало је проћи црногорским градовима и видети те државне заставе које су направљене од јефтиног кинеског материјала, црвених крпа, које годинама висе по јарболима „очерупане“ од ветра, на ушима крава, и нико ништа. Са њих је „очерупан“ и двоглави орао. Иако се оне налазе испред зграда локалних самоуправа и државних институција, за државну администрацију нема санкција.

Колико је Црна Гора економски зависна од Русије говори податак да се, рецимо, 2012. године овде слило 633 милиона евра страних директних инвестиција, док је само из Руске Федерације било чак 161,5 милиона евра или сваки четврти евро! У сектору туризма Црна Гора је успела да са 650 милиона евра прихода годишње покрије робни дефицит, а највећи раст од 11 одсто забележен је управо захваљујући доласку туриста из Руске Федерације. Томе је допринела и њихова потрошња, као и оних гостију који стижу из Србије. Само ова два податка, уз стотине милиона евра који посредно и непосредно долазе овде из Русије, фактички Црну Гору чувају од економског колапса.

ТУРИСТИ

ТОКОМ 2013. године Црну Гору је посетило око 300.000 Руса, који су остварили 2,5 милиона ноћења. Да су се овде одомаћили говори податак да их је више од 570 прошле године инвестирало у куповину некретнина на атрактивним местима по приморју.

В. К. – С. Г. – НОВОСТИ