Директор ЦИА говорио о својој „шетњи“ Кијевом током тајне посете

????????????????

МОСКВА, 11. мај – РИА Новости. Директор ЦИА Џон Бренан, потврдио је за америчку ТВ Фужн (Fusion)  његову посету Кијеву.
„Према његовим речима, циљ његове тајне посете Украјини био је „интеракција“ са украјинским партнерима.

„Био сам тамо да успоставим комуникацију са нашим партнерима, нашим пријатељима. Имао сам прилику да се шетам улицама Кијева, Мајданом и да тамо видим споменике оним храбрим Украјинцима који су умрли у борби за слободу свог народа. Мирис запаљених барикада још се осећа у ваздуху. Видео сам све те споменике мушкарцима, женама и деци који су ту убијени, и то је прилично емотивно искуство за мене и за људе који су били тамо. Украјинци заслужују да одлучују за себе и своју будућност, као што сам рекао, без мешања споља. САД покушавају да помогну у томе. ЦИА-ми можемо да сарађујемо са нашим партнерима, како у Украјини, тако и на другим местима, да им пружимо информације и средства које су им потребни да би повратили стабилност и безбедност у земљу. „И ми ћемо наставити да то и даље радимо, „- рекао је Бренан.

Раније у многим медијима, укључујући америчке, јављено је да се шеф ЦИА састао у Кијеву са будућим премијером Арсенијем Јацењуком и првим замеником премијера Виталијем Иаремом, са којима је разговарао о стварању нових канала размене обавештајних података. „То је била тема о којој се највише расправљало у светским медијима.

Касније је ове информације потврдила агенција РИА Новости, из извора блиског украјинским наметнутим властима. „Да, он (Бренан) је овде под другим именом  имао састанак са снагама безбедности, баш пре него што су се (Украјинске власти) одлучиле на операцију у Славјанску.“ – изјавио је портпарол агенције.
„Виктор Јанукович, који је и легитиман председник Украјине и сам је касније рекао да су се украјинске снаге одлучиле да нападну исток после Бренановог састанка са украјинским снагама безбедности.

ЦИА је консултације Бренана у Украјини одбила да потврди или порекне. Истовремено представник одељења ЦИА-е ,Тод Ебица, наводи у саопштењу да директор ЦИА није утицао на одлуку украјинских власти да спроведу посебну операцију на истоку земље, и да је таква информација „апсолутну лаж.“
„Украјински стални представник при УН, Јуриј Сергејев, одговарајући на питања новинара о Бренановој посети Кијеву, рекао је да о томе није имао никакве информације.

Сутрадан, у понедељак, портпарол Беле куће Џеј Карни, је ипак потврдио да је директор ЦИА у суботу посетио главни град Украјине, где се састао са представницима снага безбедности. Портпарол америчког Стејт департмента Џен Псаки, је истакла да посета шефа обавештајне агенције некој другој земљи је део нормалне праксе.
„Према њеним речима, Бренан није пружио подршку новим украјинским властима да спроведу тактичке операције у земљи.

Извор: http://ria.ru/world/20140511/1007400401.html
Превод: СРБИ НА ОКУП