Рогозин ипак донео у Москву петицију за независност Придњестровља

pridnestroveПотпредседник руске владе Дмитриј Рогозин изјавио је данас да је донео у Москву петицију којом се од те земље тражи да призна молдавску сепаратистичку област Придњестровље, упркос покушају молдавских власти да тај материјал конфискује.

Рогозин, представник руског председника Владимира Путина за Придњестровље, био је у посети тој области у Молдавији како би у петак, 9. маја, присуствовао обележавању краја Другог светског рата.

Уочи полетања, молдавске безбедносне службе претресле су авион руског министра на аеродрому у Кишињеву и заплениле више кутија с потписима којима се тражи припајање те области Русији.

Уочи полетања, молдавске безбедносне службе претресле су авион руског министра на аеродрому у Кишињеву и заплениле више кутија с потписима којима се тражи припајање те области Русији.

„Потписи Придњестровљаца за подршку признавању независност њихове републике већ се налазе у Москви. Молдавске специјалне службе које су претресле наш авион, заплениле су само један мањи део материјала, без већег значаја“, написао је Рогозин на својој фејсбук страни.

Молдавске власти претходно су саопштиле да су спречиле Рогозина да напусти Молдавију с петицијом и да су на аеродрому у Кишињеву конфисковале кутије са потписима, као и да ће анализирати тај материјал.

“Провокација Кишињева имаће озбиљне последице на наше билатералне односе”, поручио је Рогозин на фејсбуку.

Румунија је јуче затражила објашњење и критиковала Рогозина због изјаве да ће, после забране из Букурешта да на повратку у Москву прелети Румунију, следећи пут летети у бомбардеру.

На границама Молдавије је прошле недеље уведено ванредно стање због насиља у суседној Украјини.

Придњестровље је 50 година било у саставу Молдавије, а по распаду ШСР та област се отцепила. Придњестровље је 1992. године прогласило независност, што међународна заједница не признаје.

На референдуму 2007. године 97 одсто грађана се изјаснило за уједињење с Русијом, која финансијски подржава Придњестровље.

БЕТА