Румунија у страху од следеће посете Рогозина

рогозин1

Румунија је критиковала руског вицепремијера Дмитрија Рогозина због изјаве да ће, после забране из Букурешта да прелети Румунију, следећи пут летети у бомбардеру.

Рогозин је написао на свом Твитер налогу да је „Румунија, на захтев САД, затворила ваздушни простор“ за његов лет, као и Украјина и да ће „следећи пут летети с ТУ-160″.

Румунско Министарство спољних послова оцењује да је врло опасна претња вицепремијера Русије да ће летети у стратешком бомбардеру, „посебно у садашњем регионалном контексту, у којем је Русија прекршила сувереност и територијални интегритет Украјине, док руски сепаратисти крше јавни ред у тој земљи“.

Букурешт тражи да званичници из Москве и руско Министарсво спољних послова јавно прецизирају да ли „тврдње руског вицепремијера представљају званични став владе Русије према Румунији, земљи чланици ЕУ и НАТО“.

Рогозин, који је на листи руских званичника којима је ЕУ увела санкције, коначно је дошао у Русију преко Украјине.

„Румунија безусловно подржава и у потпуности поштује режим санкција које је увела Европска унија у вези с акцијама које угрожавају или прете територијалном интегритету, суверености и независности Украјине“, навело је румунско министарство.

Извор: RT – Правда